fbpx

Как да предпазим колата от жаркото слънце

automedia.investor.bg

Лятото наближава, а с него идва не само отпуската, но и високите, понякога дори нетърпими, температури. Не само хората страдат от топлината, но и техните автомобили. Какви опасности крие жегата за колата и какво да направим, за да ги избегнем. Ето пет неща, на които е добре да обърнете внимание през лятото.

Неравномерно избледняване на боята

Под палещото слънце боята на колата е особено силно изложена на избледняване. И всички петна или замърсявания (например птичият тор) водят до неравномерно избледняване на боята. За да се предотврати това, през лятото е необходимо автомобилът по-често да посещава автомивката – поне веднъж седмично.

Температурни крайности

Салонът, особено на автомобилите с по-тъмен цвят, бързо се нагрява през лятото когато колата е паркирана за дълго време, и вътре става адски горещо. И когато човек влезе в автомобила, веднага иска да включи климатика. Това обаче е грешно. Факт е, че внезапните промени в температурата са изключително вредни за стъклата, пластмасата и тапицерията. Следователно, не е необходимо да включвате климатика веднага след влизане. По-добре е да отворите прозорците, за да стане течение, да изчакате 2 минути и след това да потеглите. Първите един-два километра е добре да карате с отворени прозорци и едва след това да включите климатика.

Прегряване на двигателя

През лятото прегряването на двигателя често се случва, особено ако автомобилът е на повечко годинки. Ето защо, преди да започнат горещините, е най-добре да се направи диагностика на двигателят, по-специално на охладителната система. По време на шофиране трябва винаги да следите температурния сензор на двигателя. Препоръчително е да имате поне литър антифриз за резерва в багажника. Ако двигателят прегрее, спрете веднага, оставете го да се охлади за няколко минути, и след това долейте антифриз.

Погрижете се за спирачките

Поради триенето спирачките по време на работа се нагряват. В жегите пък прегряването им е фасулска работа. Поради това през лятото трябва дозирано да използвате спирачките. За тази цел е най-добре да прибегнете до спиране с помощта на двигателя. Разбира се, това се отнася за автомобилите с ръчни скорости.

Защита на салона от пряката слънчева светлина

Както бе споменато по-горе, през лятото температурата в салона може да скочи до стойности, които биха ви накарали да полудеете. Много е важно директната слънчева светлина да не попада върху пластмасата и тапицерията. Поради това, когато колата е паркирана, е добре да използвате сенник за предното стъкло.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!