fbpx

Как да полираме сами захабените фарове?

automedia.investor.bg

Два съвсем прости метода, които ще върнат свежия вид на колата ви
Рядко се замисляме на какви мъчения е подложена всъщност предницата на автомобила ни: прах, камъчета, насекоми и какво ли не, посрещани челно със скорости от порядъка на 120 км/ч. Затова и металните елементи отпред получават допълнителни слоеве боя. Но има един компонент, който не може да бъде защитен по този начин: фаровете.

 

Тяхната пластмасова повърхност непрекъснато е бомбардирана с дребни частици, които правят миниатюрни дупчици. Те на свой ред бързо се замърсяват и затъмняват фара. Отделно самата пластмаса „помръква“ под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Резултатът е, че в един момент светлината от предните ви фарове трудно успява въобще да пробие навън, камо ли да освети хубаво пътя пред вас. Но дори и денем помътняването на фаровете е доста дразнещо – вече по чисто естетически съображения.
Добрата новина е, че никак не е сложно да се справите с него. Дори не се налага да прибягвате до платени услуги като полиране или специални лепенки. Ето два способа да ликвидирате проблема в домашни условия, предложени от изданието The Manual.

МЕТОД 1 – ПАСТА ЗА ЗЪБИ

Как да полираме сами захабените фарове?

Снабдете се със сапун, вода, паста за зъби, мека кърпа и парцал за подсушаване. Задачата ви ще се улесни значително, ако намерите и малко бояджийска лента, с която да предпазите метала в съседство с фаровете от действията си. Първо, измийте със сапун и вода фаровете и околните повърхности. Така ще махнете песъчинките, които иначе биха надраскали пластмасата. Подсушете добре и после облепете около фара с бояджийската лента.

После изцедете малко паста за зъби върху парцала и с леки кръгови движения минете по целия фар. Изплакнете с вода и подсушете. Това е всичко. Не е толкова ефективно като другите методи, но все пак върши работа, а ще ви отнеме не повече от 5-10 минути. Само имайте предвид, че пастата трябва да е обикновена – без разните микрогранули и други измишльотини, защото те ще издраскат повърхността.

МЕТОД 2 – ШКУРКА

Как да полираме сами захабените фарове?

Началото е същото – измиване със сапун, подсушаване и облепване с лента. После вземете парче дребнозърнеста шкурка (Р600 или най-добре Р1000), навлажнете я леко и минете по фара първо с леки кръгови движения, а после и с хоризонтални. Не натискайте силно, за да не надраскате пластмасата.

След това вземете още по-фина шкурка (Р2000) и повторете движенията, но в обратна посока. Забършете повърхностите с мека кърпа и изтрийте с тампон с алкохол. За допълнителен ефект след това може да минете веднъж и с пастата за зъби.

На практика принципът е същият, както и ако закарате колата някъде за професионално полиране. Разликата е само в инструментите. В момента съвсем базово полиране ще ви струва около двайсетина лева – но то е повърхностно и с кратък ефект, и се ползва най-вече от автотърговците от Горубляне. По-качествена работа излиза между 40 и 50 лева, а за около 90 ще ви минат полирания фар и със специален керамичен лак. Но спокойно можете да си спестите разхода и да приложите горните два метода у дома.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!