fbpx

Как да обърнем късмета на своя страна

nova.bg

Това, което ние наричаме късмет, е отражение на мислите ни

Как се самоопределяте – късметлии или каръци по природа? Истината е, че няма такова нещо като „късмет по природа“, пише Vesti. Природата си има по-добра работа, от това да си играе с човешкия „късмет“. Това, което ние наричаме късмет, е отражение на нашите мисли и действия.

Нека сега да зададем въпроса отново: Чувствате ли се късметлии?

Един мъдър английски психолог на име Ричард Уайсман провежда 10-годишно проучване по въпроса за късмета. За целта на проучването си той пуска обяви в различни вестници, призовавайки хората, които се считат за късметлии или пък за каръци да се свържат с него. Общо 400 души се включват в проучването със своето позвъняване.

В един от своите експерименти Ричард Уайсман кара хората от отсрещната страна да преброят снимките във вестника, в който се е намирала обявата, и да му кажат точния им брой.

На хората, смятащи, че имат лош късмет, им отнема поне две минути да ги преброят. На щастливците – само няколко секунди.

Защо? Защото още на втора страница имало съобщение „Спрете да броите, снимките  в този вестник са 43“.

От този експеримент става ясно, че хората, които вярват, че са късметлии, са по-отворени към нови възможности и въплъщения на „късмета“ по пътя към това, което търсят.

В друг от поредицата експерименти Уайсман представя на двете групи един и същ сценарий:

Представете си, че сте в банка, когато въоръжен обирджия влиза. Той изстрелва точно един куршум и те уцелва в ръката. Как би оценил случващото се – като добър или лош късмет?

Хората, смятащи, че са лишени от късмет или преследвани от лош късмет, оценяват хипотетичната ситуация от казуса като израз на лош късмет. Не стига, че се намират на неправилното място в неправилното време – когато въоръжен обирджия влиза в банката, ами и куршумът уцелва точно тях.

Хората, приемащи се за късметлии, обаче виждат ситуацията като чист късмет – все пак е можело да бъдат уцелени в главата.

„Късметлиите“ имат тенденция да допускат как лошият късмет би повлиял на живота им и по този начин успяват да бъдат по-доволни от себе си и живота си. Това им помага да продължават да имат високи очаквания за бъдещето и увеличава вероятността наистина да имат „късметлийски“ живот“, пише психологът в своя статия относно проучванията.

Как да обърнем късмета на своя страна?

С експериментите си Уайсман открива четири принципа, които биха ни направили по-големи „късметлии“ и биха подобрили живота ни.

1. Максимизирайте шанса за нови възможности. Бъдете по-отворени към нови преживявания и придобийте по-спокойно поведение във всички сфери на живота. Не може да твърдите, че нямате късмет, защото никога не сте откривали монета на улицата, и затова никога да не гледате към земята.

2. Вслушвайте се в интуицията си. Дишайте, Вселената не е срещу вас и ако избиете тази мисъл от главата си, може би ще си направите място за по-мотивиращи мисли и ще започнете да виждате възможностите и „късмета“ около вас.

3. Очаквайте положителен развой на събитията. Късметлиите приемат, че всичко ще бъде наред. Това им помага да продължават напред, дори и да се сблъскат с провал.

4. Превърнете лошия късмет в късмет. Нещата винаги могат да бъдат по-зле, дори и да си мислите, че няма как. Помислете над това и не се съсредоточавайте над лошото, а погледнете от добрата страна и бъдете благодарни. Поемете контрол, вместо да се предавате.

Информация: Vesti.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!