fbpx

Как да избегнем запотяването на стъклата на автомобила

automedia.investor.bg
Няколко съвета за решаване на този сериозен проблем
Всеки автомобилист рано или късно се сблъсква със запотяване на стъклата в колата му. Лошата видимост влияе и на безопасността, така че това се превръща в един много сериозен проблем. Ето как може да бъде решен той.

Защо се запотяват стъклата?

Отговорът е – заради разликата между температурата в салона на автомобила и на улицата. В колата е по-топло, отколкото навън, затова влагата се кондензира на по-студените стъкла. Друга основна причина са хората в салона, тъй като те дишат и съответно обилно насищат въздуха с влага.

Възможно е, разбира се, да има и проблем с климатика на автомобила. До това води некачествен ремонт на въздуховодите, които вървят от блока на климатичната система към дефлекторите. Те може да бъдат неправилно монтирани, а някои от елементите им увредени. Тогава кондензът няма къде да отиде и прониква в купето. И колкото е повече влагата, толкова повече са потят стъклата.

Как да избегнем потенето на стъклата в автомобила

Проблем също е и превозването на хора, употребили повече алкохол. При тях отделянето на пот е по-голямо, увеличава се и пулсът им. Така в салона прониква влага, а това все пак е затворено пространство и насищането на въздуха с пара става доста бързо. Неслучайно запотените стъкла привличат внимание и на полицаите на пътя, които дебнат за употребили алкохол шофьори.

Как да се борим?

Как да избегнем потенето на стъклата в автомобила

Най-простият вариант е да се изсуши въздухът. За целта се използва климатикът, който бързо прави точно това. Може да се промени циркулацията на въздуха в салона, като се насочат дефлекторите към стъклото, което ще увеличи скоростта на процеса. Задължително трябва да се следи за състоянието на филтъра в купето – ако той е задръстен или влажен, трябва веднага да бъде сменен. Иначе стъклата ще продължат да се запотяват.

На пазара също така се предлагат и редица методи за борба с проблема – аерозоли, салфетки или специална течност. Те образуват тънък слой върху стъклото и не позволяват на влагата да остане върху него. Задължително обаче е предпазните средства да бъдат нанесени върху суха повърхност, иначе няма да свършат работа.

Някои по-старите шофьори използват и „бабешки” рецепти. Една от тях е смес между глицерин и спирт, която обаче трябва да бъде в специално съотношение – 1:10. Тя се нанася на стъклото, но път има сериозен проблем – правят повърхността много мазна и това съответно влошава видимостта, особено нощем.

Как да избегнем потенето на стъклата в автомобила

Продава се и специално тънко фолио – подобно на това, която се използва за тониране на прозорците. Същото се слага и на каските на автомобилните пилоти. Неговото поставяне обаче трябва да се извърши в специализиран сервиз, защото иначе под него се появяват мехурчета и резултатът няма да ви зарадва.

През есента и зимата в колата често попада вода или сняг, които при изпаряването си в следствие на покачването на температурата се превръщат в конденз върху стъклата. Така че задължително трябва да се премахва влагата от салона. Изтръсквайте си краката от снега, преди да седнете в колата, а също така редовно почиствайте стелките.

Как да избегнем потенето на стъклата в автомобила

Впрочем, влагата може да проникне в автомобила и заради лошо закрепени уплътнения на влатите, така че проверете и тяхно състояние. Най-важното е вътрешното пространство да бъде сухо и така да се намали риска от запотяване.

Снимки: Интернет

А тези които нямат климатик какво да правят дайте и за такива съвет

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

Hell's kitchen
Камелия щастлива, Чоткин спечели Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Лъчезар Чоткин е името на големият победител в сезон 6 на „Хелс Китчън“. Той успя да се пребори със Станислав Димитров и спечели голямата награда от 100 000 лева. Шеф Виктор Ангелов се обърна към двамата в присъствието на неговите су-шефове, родителите и близките на финалистите и …

error: Content is protected !!