fbpx

Какво ще се случи с тялото, ако остане във водата дълго?

Много хора обичат да плуват дълго време във водни пространства, защото това е не само приятна, но и полезна процедура.
Можете да „киснете“ с часове в топла вана с пяна, а също и да се радвате на слънчевите лъчи на надуваем матрак, като от време на време се потапяте в морска вода.
Въпреки това, експертите не препоръчват да прекарвате във водата дълго време и има много причини за това.

Топла вода
Лекарите смятат, че по време на престой в гореща вода (40-45 градуса по Целзий) сърцето страда повече от 15 минути, особено ако областта на гърдите е потопена във вода.
Поради повишена сърдечна честота може да се появи сърдечна недостатъчност. Продължителната вазодилатация намалява общото кръвно налягане и страдащите от хипотония могат да припаднат.
Вземайки гореща вана за дълго време, човек с нормално или високо кръвно налягане може да получи замаяност.
При наличие на остро или хронично възпаление, особено при заболявания на щитовидната жлеза, ендометриоза, миома, киста, мастит, пребиваването в гореща вода за повече от 10 минути може да доведе до обостряне и повишена тежест на патологията.

Студена вода
Най-опасната вода е студената. Проучванията показват, че човешкото тяло се охлажда при температура 33,3 градуса по Целзий.
Топлите повърхностни води на океаните имат температура 29-30 градуса, а 77% от водите на Атлантическия океан, 62% от Индийския и 59% от Тихия океан имат температура под 25 градуса.
Топлопроводимостта на водата е 27 пъти по-голяма от топлопроводимостта на въздуха, така че тялото се охлажда в студена течност много по-бързо и почти веднага губи сила.

Веднъж попаднал във водата с температура 22 градуса за четири минути, той ще загуби 100 килокалории. Във въздух със същите градуси същият брой калории ще се загубят след час.
Оказва се, че в студена вода тялото непрекъснато губи топлина, телесната температура пада, докато не настъпи фатален изход.

Толкова различна вода
В морска вода (хипертоничен разтвор) след определено време човек ще започне да се дехидратира, тъй като водата започва да напуска тялото.
При дълъг престой в речна вода (хипотоничен разтвор) тъканите набъбват, започват крампи, крайниците изтръпват и човек може да се удави. Когато се намира в чист физиологичен разтвор, тялото просто ще се намокри, но промени в тъканите не настъпват.
бръчки
Учени от университета в Нюкасъл във Великобритания откриха, че не можем да останем във водата дълго време без последствия. Достатъчни са няколко часа, за да започне нарушаването на метаболитните процеси в кожата.
Като за начало на пръстите ще се появят бръчки – един вид набръчкване на кожата е познато на всеки любител на къпането с часове.
Изследователите смятат, че нашите далечни предци са имали такива бръчки поради факта, че е трябвало да останат дълго време във водата в търсене на храна.

Проблеми с изпотяването
Учените са открили, че потните жлези във водата спират да работят. Потапянето във вода за повече от две седмици може да бъде фатално, тъй като системата на изпотяване е регулирането на телесната температура и извеждането на токсините от тялото.
болест
Учени от университета в Ексетер във Великобритания изследвали няколко десетки хора, които обичат да плуват в морето. Оказа се, че повечето от тях рязко увеличават риска от храносмилателни и ушни заболявания.

Връзката между дългото плаване и появата на редица неразположения е установена и от учени от Норвегия въз основа на 19 различни научни доклади на техни колеги от Австралия, Великобритания, Дания, Нова Зеландия и САЩ.

Тези творби са публикувани в списанието International Journal of Epidemiology.

Анализът на данните от проучването на 120 хиляди души показа, че любителите на продължително плуване в  морето имат 30% повишен риск от развитие на заболявания на стомашно-чревния тракт, както и проблеми със слуха.

Експертите стигнаха до заключението, че вредните микроорганизми, които живеят в морска вода, се влияят зле на здравето./zdrave.to

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!