fbpx

Какво се крие зад имената на българските планини и как са ги наричали в древността

автор: Никола Шахпазов, 360mag.bg

Несъмнено сте ги изговаряли и изписвали стотици (хиляди?) пъти, но знаете ли какво всъщност означават имената на българските планини? Едва ли. И това е напълно разбираемо – повечето от тях са производни на думи от чужди езици или дори вече мъртви такива.

 

Рила
Първото известно име на планината всъщност е римско – наричали са я Доунакс, Донукас Монс или Дунакс. Всички те произлизат от латинската дума “донакс” със значение “даряваща планина”. Днешното й име обаче е с тракийски корени и най-вероятно в оригинал е звучало по-скоро като Роула, променено от нахлулите по-късно славянски племена на Рила.

Името е с тракийски поризход и е записано още преди новата ера от Херодот, а векове по-късно е споменавано и от Трасил от Мендес и Псевдо-Плутарх , които го свързват с местна легенда за сестрата и брат Родопа и Хемус. В миналото най-често се споменава именно като Родопа или Родопе, без множественото число Родопи, популярно днес.

Пирин
Споровете дали името на планината идва от тракийското “перинтос” (тоест “скала”) или от името на славянския бог Перун най-веротяно ще останат неразрешени. Факт е, обаче, че местните предпочитат да наричат планината Перин или Ирин-Пирин. Много романтично.

Стара планина
Най-сетне напълно разбираемо и българско име! Невинаги е било такова – траките са й казвали Хемус, славяните – Маторни гори, а османците – Коджабалкан или просто Балкан Впрочем, последната дума не е османска, а персийска и значи просто “висок”.

Витоша
Най-старото има на Витоша е Скопар с по-късни вариации Скомпос или Скопиос. Идва от гръцки и означава “стръмна планина”. Със сегашното си име Витоша е известна от Средновековието, като значението е двувърха (двуглава) планина, а прозходът по всяка вероятност е тракийски.

Много ролезно четиво!!

Старото име на Рила е РА- ЛА.
РА означава Богът баща или слънцето а ЛА пък е луната. Ра – ЛА е планината на слънце та и неговият нощен еквивалент и огледален образ луната. Рила е планината на Богът баща – РА.
Сталото име на Пирин е Орел.
ОР – Б – ЕЛ. Планината на ГОВОРЕЩИЯТ Божи Син.
Родопа винаги си е била Родопа. Тя е планината на Богинята майка.в египет я наричат Родопе.

абсолютен неграмотник, щом поставя „по-старото „име е латинско и е преди Траките и говори за“ нахлулите славянски племена“

Звучи ми много добре и го приемам за вярно
Благодаря Ви !

Стара планина се е наричала ,,Катена мундис“или,,веригава“,северният вяртър ,,Борей“/име на стихия и свързано с някой божества от тракийската митология присовоене от гърци и римляни.Намират се имена като,,кута“/кутра/сияен хълм,но има и странна връзка с кутригури и котраги при прабългарите/,спираполис от трак.,,спира“отбранителен отряд.Катена или Веригава за Стара планина е със спорен произход и днес ,,катена“е верига на италиански език. В тази статия имената са г.но за дилетанти,и правилно Рила е от,,РА“така е било дори в Волга-Ра/Богара/Богара/Бохара и чак тогава Волга.

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!