fbpx

Какво е овесено мляко?

profit.bg

През 90-те години на миналия век в Швеция се основана компания, наречена Oatly. Рикард Осте – основателят й, открива, че като комбинира овес и масло от канола, може да направи кремообразна, естествено сладка, без млечни продукти и без глутен алтернатива на млякото, което се харесва.

Тя става хит в Европа, а отскоро и в САЩ.

Тази безмлечна напитка е много търсена от кафетериите, а интересът към нея води дори до недостиг. Този интерес, от своя страна, извежда въпроса: Какво точно е овесеното мляко, защо е толкова вкусно и хубаво ли е за нас?

Защо има недостиг?

Докато другите немлечни млека се произвеждат масово отдавна и ги комбинираме с овесени ядки или мюсли, за да се усъвършенства вкусът им, за да се определи точната консистенция и аромат на овесеното се правят много опити и грешки.

Овесеното мляко в чистата си форма е вкусно – овесът е влакнест и поема по-лесно водата от ядките, което води до естествена кремообразна консистенция. Освен това е сладък, което придава вкуса на овесеното мляко.

Все пак ценителите твърдят, че Oatly остават най-добрите в производството.

Да, овесеното мляко също е и полезно

Експертите твърдят, че освен вкусно, то е и много полезно, защото има уникална хранителна стойност. То е бедно на мазнини и въглехидрати, но богато на фибри. А най-хубавото е, че всеки може да приготви у дома си.

 

Може ли овесеното мляко да замести другите алтернативи на мляко?

И какво да кажем за кокосово мляко, бадемово мляко и соево мляко? Трябва ли да ги изхвърлим изцяло в полза на овесеното мляко?

Нутриционистите коментират, че всеки вид си има своите предимства. Например соевото е богато на протеини, а някои видове бадемово мляко имат повече мазнини. Освен това не трябва да забравяме, че разнообразието е от ключово значение за храненето, затова комбинирайте различните видове, съветват експертите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!