fbpx

Какво е необходимо, за да работите в Швейцария след 1 юни

Вижте какво трябва да направите за получаване на разрешение за пребиваване

Ограниченията за работа на българи в Швейцария отпадат от 1 юни и сънародниците ни ще могат да пребивават свободно в страната при условие, че имат работно място. Това стана възможно, след като правителството на Швейцарияприе на 15 май решение за отмяна на квотите за пребиваване на граждани отБългария и Румъния, с което се променя регламентът за изпълнението наСпоразумението за свободно движение на хора между Швейцария и ЕС, напомнят от Министерство на труда и социалната политика, пише www.economic.bg.

От 1 юнибългарските граждани няма да се нуждаят от разрешение, за да започнат работа вШвейцария. При заетост с продължителност до 3месеца сънародниците ни не трябва да кандидатстват за получаване на разрешениеза пребиваване. Необходимо е обаче да бъдат регистрирани от своя работодател поелектронен път.

При започване наработа за повече от 3 месеца в една календарна година работникът/служителятследва да получи разрешение за пребиваване срещу представяне на своя трудовдоговор. Документът е валиден за цялата територия на Швейцария и дава право насмяна на професията или работното място. За да го получат, българските гражданиследва да направят адресна регистрация в общината по местоживеене и да заявятполучаване на разрешение за пребиваване. За целта следва да представят личнидокументи (лична карта или паспорт) и писмен трудов договор с работодател. Товатрябва да се случи до 14 дни след пристигането в Швейцария и преди заемането наработното място.

Разрешенията садва вида: за краткосрочно пребиваване (категория „L“ при договори за работамежду 3 месеца и една година (364 дни) и за продължително пребиваване(категория „В“ при представяне на договор за работа за срок по-дълъг от годинаили при безсрочен договор), което е валидно до 5 години.

Командированитеработници могат да пребивават в Швейцария до 90 дни за една календарна годинабез разрешение за пребиваване. Въпреки това имат задължението за регистрация.При командироване за повече от 90 дни важат други правила, които са определениизвън рамките на Споразумението с ЕС за свободно движение.

Българскитеграждани, които искат да работят в Швейцария като самостоятелно заети, енеобходимо до 14 дни след пристигането си в страната да направят адреснарегистрация в общината по местоживеене и да заявят получаване на разрешение запребиваване за извършване на самостоятелна дейност в компетентните служби повъпросите на заетостта и трудовата миграция в съответния кантон. За целтаследва да носят лични документи (лична карта или паспорт) и да могат да докажатпред тези служби, че ефективно ще упражняват самостоятелна заетост в Швейцария(например доказателства за наличие на начален капитал, регистрация в търговскиярегистър и др.). Самостоятелна заетост се осъществява само след получаване наразрешение, което е с 5-годишна валидност.

По последни данни на миграционните служби към края на март тази година в страната пребивават около 11 400 български граждани.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Уникална драма се разрази при въпрос за 30 000 лева в „Стани богат“

Кадри: БТВ Мартен Демирев, който ръководи няколко бизнеса в различни сфери, направи блестяща игра в „Стани богат“ тази вечер. Той рискува за отговорите на повечето въпроси, но това му донесе успех, тъй като спечели 20 000 лева. Мартен дори можеше да си тръгне с 10 000 лева повече, ако беше …

Блиц Новини
Доброволци са рамо до рамо с Бригада нов дом

Кадри БТВ Покрай „Бригада нов дом“ все повече започна да се обръща внимание на хората, готови да помогнат безвъзмездно на всеки, а именно доброволците. Във всеки епизод участват различни групи хора, нагърбили се да подават ръка на нуждаещите се когато те имат най-голяма нужда от това. В епизодът с Дейвид …

Блиц Новини
Най-нехаресваната двойка напусна „Един за друг“

Двама от най-противоречивите и дразнещи за останалите участници в ”Един за друг” Румен и Йоана, отпаднаха от надпреварата след изключително емоционална елиминация. Те се изправиха срещу едни от най-близките си хора във Вилата на любовта – полицаите Маргарита и Кристиян. Двойките решиха семейството от Трявна да напусне предаването завинаги и …

error: Content is protected !!