fbpx

Какво е да живееш в най-студения град на света?

www.obekti.bg

Градчето Оймякон се намира в източната част на Якутия и има население от 500 души. То е разположено в близост до полярния кръг и продължителността на деня варира от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято, когато нощите са „бели“ и е светло почти през цялото денонощие.

Оймякон е най-студеното населено място на Земята и затова си печели името „Северен полюс на студа“. Най-ниската измерена температура тук е била -71°С в метеорологичната станция Томтор през 1933 г.

Интересно е, че тук водата не замръзва дори при обичайните минусови температури. Причина за това е фактът, че когато почвата около подземното езеро замръзне, тя изтласква водата нагоре, поради което тя се движи непрекъснато. Хората са свикнали на студа и се радват на доста добро здраве, като сред тях има и столетници. Всички необходими стоки се продават в един смесен магазин и по правило трябва да се консумират бързо, тъй като студът уврежда почти всичко. Така например, батериите на фотоапарата могат да работят не повече от 10 минути, а оставена навън, водката вече не може да се пие, а трябва да се реже.

Туристите тук могат да се купят нещо в единствения магазин в селото, където цените не са по-ниски от московските, да влязат в училището, за да видят как работят хората в котелното помещение, което осигурява топлина на местните жители или да наблюдават метеоролога, който се движи из селото на моторна шейна, за да измерва нивото на водата там, където реката не замръзва. Колкото и дълга, и сурова да е зимата в Оймякон обаче, тя все пак си има край, след който времето чувствително се затопля. През лятото средните температурни стойности са между 15 и 20 градуса над нулата, като понякога достигат дори 34 градуса по Целзий! Това обаче не се харесва на местните жители, които не са свикнали на такива температури и се оплакват, когато затоплянето дойде внезапно и продължи дълго.

Необходими инструменти за да се изсереш през зимата :1лопата(за да разриеш снега) 2 кол и въже(да се завърне за да не те издуха вятъра) 3 трион(за да отрежеш замръзналото лайно в земята) 4 чук(за да набиеш остатъка в гъза)

Боже мили ,какви простотии пише този човек.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!