На утрешния ден, 29 юни, отбелязваме паметта на първоапостолите Петър и Павел. Българите вярват, че светците Петър и Павел са братя близнаци.
Празникът се предшества от строг пост.
Ето какво да поднесем на трапезата на самия Петровден:
Петровска пита
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 бр. яйце
1 бр. белтък
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. ракия
1 бр. жълтък
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладко прясно мляко с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно. Брашното се слага се в голяма купа, в кладенче се слагат всички продукти и бухналата мая. Омесва се меко тесто.
Разделя се на две топки. Всяка се разточва на кора, която се намазва с разтопено масло и се поръсва с настъргано сирене. Реже се на 12 парчета. Всяко триъгълно парче се навива като кифличка и се слага в намазана с мазнина тава. Оставят се на топло да втасат и се намазват с разбития жълтък, киселото мляко и олиото.
Слага се в студена фурна и се пече при 200 С. По желание може да се поръси със сусам.
Няма коментари