fbpx

Какво да правим, ако хлябът мухляса

Какви обаче могат да бъдат последствията и опасно ли е за здравето това

Да мухляса хлябът се е случвало във всяко едно домакинство. Ако обаче пораженията по него са малки, можем да отстраним мухлясалата част и да изядем останалата. 

Какви обаче могат да бъдат последствията и опасно ли е за здравето това. Днес ще разберете веднъж завинаги, пише zdrave.to.

Какво е мухъл

Всъщност, това са микроскопични гъби, които се появяват на различни неща и повърхности, включително храна. Някои от неговите видове са не само безопасни, но дори и полезни.

Съществува и така наречената благородна плесен. Използва се при приготвянето на някои деликатеси, като например сирена. И придава на ястието уникален и деликатен вкус.

Мухъл върху хляба

Но не всяка плесен е еднакво полезна. Някои видове са изключително токсични. Не само яденето, но дори и вдишването може да доведе до отравяне на тялото и сериозни последствия, дори смърт.

Мухълът върху хляба е опасна, токсична плесен. Той произвежда микотоксини – токсични вещества, които причиняват тежък дискомфорт. Най-опасно от тях е афлотоксин.

Консумирането на такъв продукт е силно нежелателно. Това може да доведе до отравяне, алергии, проблеми с дишането.

Какво да правим с хляба

Какво, ако просто отрежем засегнатия участък и изядем останалата част от хляба? Оказва се, че това също е много вредно. Факт е, че корените на гъбичките (правилно наречен субстратен мицел) проникват в продукта много по-дълбоко.

Освен това, хлябът има мека пореста структура: Особено удобно е микроскопичните гъбички да растат през него. Не можете да сте сигурни дали зоната, която не е засегната от мухъл, е оцеляла.

Ето защо, рязане в този въпрос няма да помогне. Същото важи и за нарязания хляб. Дори ако някои парчета изглеждат чисти, те могат да бъдат засегнати от мицела и е много нежелателно да се ядат.

Оказва се, че единственият изход е да изхвърлим хляба.

Продукти с плесен, които могат и не могат да бъдат консумирани

А какво да кажем за други продукти? Някои могат да бъдат консумирани, ако имат плесен. Сред тях са вече споменатите сини сирена, някои видове селски шунки, твърди сирена (например чедър) и твърди плодове и зеленчуци, например моркови.

Някои продукти не трябва да се консумират изобщо, ако мухълът е достигнал до тях. На първо място, става дума за ястия с мека или пореста структура, благоприятна за растежа на мицела. Не можете да ядете мухлясали сладкиши, домати, праскови и нектарини, меки сирена, конфитюр. Също трябва да избягвате мухъл върху бобови растения и ядки: може да бъде изключително токсичен.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!