fbpx

Какво да правим, ако замръзне ръчната спирачка?

www.flagman.bg
Зимната обстановка, която за поредна година парализира страната ни, води, освен до труднопроходими пътища и до доста проблеми с личния автомобил. Един от тях е замръзването на ръчната спирачка. Принципно, специалистите препоръчват тя да не се използва зимата, но ако все пак ви се налага и устройството замръзне, ще ви разкажем за няколко метода, с които можете да решите проблема.

Първото, което трябва да направите е да раздвижите лоста за ръчната спирачка (ако е механична) нагоре и надолу няколко пъти. След това опитайте да тръгнете. Ако това не стане, то преминаваме към план Б.

За него и за останалите методи обаче ще са ви нужни някои допълнителни подръчни материали. Най-безопасен е методът с използване на изгорелите газове от собствената ви кола. За целта ви е нужен маркуч, който да отведе топлите отработени газове от ауспуха до задните колела. Десетина минути, а може и по-малко, на колело ще решат проблема.

Друг по-драстичен способ е да залеете барабана (или механизма при колелото) на ръчната спирачка с гореща вода. Когато спирачките се размръзнат обаче ще трябва няколко пъти да използвате ръчната спирачка в движение, за да изсушите механизмите. В противен случай те ще замръзнат отново.

Ако обаче нямате нито маркуч, нито гореща вода, пробвайте с почукване по барабана. Има вероятност от вибрациите кората на леда да падне. В този случай не използвайте метален чук, а някакво дървено приспособление.

Специалните течности, които се продават по бензиностанциите за размразяване на ключалки също могат да свършат работа, но за целта трябва да се вдигне колата на крик и да се свали колелото. Въпреки всичко това достигането до замръзналия механизъм обаче не е никак лесна задача.

Това, което не трябва да правите в никакъв случай, е да използвате открит огън. За нагряване на механизма на ръчната спирачка могат да се използват всякакви други уреди от типа на сешоар, вентилаторна печка и т.н., но това само в случай, че имате ток наблизо.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!