fbpx

Какво да направим, когато се движим бързо, а спирачките откажат?

Отказът на спирачките по време на управление на автомобил е една от най-страшните ситуации, в които можете да попаднете. Шофьорът няма право да губи самообладание, необходими са спешни мерки за нормализиране на ситуацията с транспортното средство, пише „Профит“.

Съществуват няколко начина за убиване на скоростта без използване на спирачките. Ако ситуацията го позволява, пред осъществяването на екстремно спиране следва няколко пъти да натиснете педала на спирачките до отказ.

Случва се последните да не работят поради попаднал в тръбопровода въздух. Ако педалът въобще не помръдва, следва да проверите дали нещо не е застанало под него.

Най-безопасният начин за спешно спиране е с използването на трансмисията на автомобила. За целта трябва да превключите на по-ниска предавка. Това спиране ще ви помогне да убиете скоростта – без да провокирате занасяне на автомобила, което например се наблюдава при използване на ръчната.

Забележка: да се използва ръчната за спешно спиране може само при невисока скорост на движение и в случай че гумите на автомобила са в изправена позиция. Практиката показва, че при изправени гуми дори при 40 км/ч автомобилът при спирането занася.

Трябва да имате предвид два важни момента: колкото по-ниска предавка включите, толкова по-рязко ще бъде спирането. Съветваме да не сменяне рязко предавките. В най-тежките ситуации може да използвате модела – 5-3-1. Включването на първа предавка при висока скорост няма да даде желания ефект.

Втори начин за спиране – използване на контактния способ. Става дума за човешки животи – следователно залагате на всичко възможно. Всяко действие, извършено в безизходна ситуация за предотвратяване на по-големи щети, в това число спасяване на човешки животи, е оправдано.

Ако спирачките откажат, не се колебайте да използвате всичко по пътя си: ограда, бордюр, друг автомобил, който е паркиран встрани от пътя. Това спиране, както се досещате, е сурово и рисково.

Трябва задължително да сте с колан и да сте готови да получи наранявания по ръцете. При спиране в бордюр се получава силен удар по волана, който може да доведе до счупване на пръсти. Костите зарастват обаче, животът е един.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!