fbpx

Какви стайни температури поддържат в различните страни през зимата

Не само „на вкус и на цвет“, ами и според температурните предпочитания всички сме различни. Някои са зиморничави, други обичат да моржуват. Въпреки това специалисти са определили какви са идеалните температури за всеки дом. Например за дневната се препоръчва температура между 20 и 23 °С, за кухнята – 18 – 19, 17 – 20  за спалнята, 16 – 19 за банята.

Ето какви са средните температури в домовете на различни страни през зимата според Bright Side.

Великобритания – 15 °С

Хората, които са прекарали известно време на Острова, разказват невероятни истории за ледено студените къщи във Великобритания, за двете отделни кранчета за студена и топла вода, за традиционните горещи камъни, които служат за затопляне на леглото и прочее. Повечето от тези истории са верни, защото британците не се страхуват от студа и предпочитат да пестят пари. Домовете се отопляват с газови нагреватели, които работят ефективно и с по-ниски сметки за комунални услуги. Средната температура в хола е 15 °С. В банята е 10 °С.

Франция – 17 °С

Във Франция, както и в Обединеното кралство, повечето къщи имат собствено централно отопление. За тези, които живеят в жилищни блокове, когато стане студено навън, се включва отоплението за цялата сграда, а то не е никак евтино.

Япония – 10 °С

Въпреки студените зими с температури, които могат да достигнат под нулата, в Япония няма централно отопление. Ето защо, когато дойде студът, японците нагласят климатиците и вадят от килерите: печки, радиатори, електрически килими, електрически одеяла, и по-важното – kotatsu (японска нагревателна маса).

Испания – 18 °С

Хората, които живеят в жилищни кооперации, могат да се насладят на парното само между 7 и 10 следобед (когато хората се връщат от работа). През останалото време се отопляват на ток. Както и в Япония, награваемите маси са популярни.

Румъния – 20 °С

В Румъния има централно парно отопление, което работи на газ. Въпреки това поради многобройните опасни течове на газ през 90-те години много от сградите са предпочитаха да имат собствени котли в мазето. И те очевидно работят доста добре, като осигуряват комфорни температури в домовете.

Холандия – 16 °С

В Холандия всеки жилищен блок има свой собствен котел с газово захранване, осигуряващ топлина за всяка единица. От вас зависи да изберете кога ще включите радиатора си. Това обаче е доста скъпо. Средната месечна сметка за отопление може да бъде до 200 евро, а всеки душ ще ви струва 50 цента. Ето защо холандците предпочитат да задават доста студени температури и обикновено отопляват само хола и кухнята.

САЩ – 20 °С

В САЩ използват най-вече отопление газово отопление. Собственикът на жилището е отговаря за това и го включва, когато повечето от живеещите в сградата го изискват.

Иглу в Аляска или Чукотка – 16 °С

Снежните домове на инуитите може да поддържа температура до 61 °С, дори ако  температурата навън е – 40. За да запазят топлината вътре, те облицоват пода и стените с животински кожи. Трябва ли японците да завиждат?

Чехия – 18 °С

В Чешката република има централна отоплителна система, която според чехите е доста слаба. Затова те предпочитат да инсталират индивидуални термопомпи или газови котли.

Германия – 17 °С

Отоплителната система на Германия е почти същата като тази в Холандия. Германците внимателно регулират отоплителната мощност на локалното парно, за да не харчат твърде много пари през зимата.

Юрта  (Казахстан, Монголия) – 20 °С

Ако юртата е построена в съответствие с традиционните правила и се отоплява правилно, температурата в нея може лесно да се поддържа между 20 и 23 °С. Жителите на Токио отново трябва да въздъхнат.

Унгария – 19 °С

Отоплителната система на Унгария работи на газ. Средната месечна сметка за отопление за апартамент с 2 спални е около 60 евро. В старите къщи все още се пазят печките на дърва и въглища.

Дания – 18 °С

В Дания има централно отопление, но то е изключително скъпо. Сметката стига до 4 000 евро годишно. Ето защо датчаните използват камините в домовете си по предназначение.

Италия – 17 °С

Положението в Италия е подобно на това в Испания: зимите са топли, но в апартаментите е много студено, тъй като почти няма централно отопление. Южноевропейците са свикнали с електрическото отопление, дебелите завивки и топлите пижами.

Русия – 25 °С

Звучи парадоксално, но жителите на прочутата със студа си страна са най-големите любители на топлината. Когато е студено навън, руснаците се разхождат по тениски и шорти из къщи, тъй като за разлика от много други неща, отоплението не им излиза скъпо.

 

Bright Side

 

Obekti.bg

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!