fbpx

Какви са рисковете за почивка на планина при летните аномалии във времето

Заради резките температурни промени през последните дни, планинските спасители дават ценни съвети на туристите, избрали да прекарат част от ваканцията си в планината. Сега условията в Пирин не са подходящи за туризъм, казаха от Планинската спасителна служба в Банско. Температурите са ниски за средата на лятото, като във високите части те са около 10 градуса.

Спасителите препоръчват на туристите да се обличат с топли дрехи и задължително да носят дъждобрани, тъй като времето в планината се променя за минути и може да се разрази силна буря. Най-добре е през лятото да се тръгва на преход рано сутрин.

Благовест Обецанов, ПСС-Банско: Да проучат маршрута, да наберат колкото могат повече информация за него, да се съобразят с метеорологичните условия и с прогнозата. Да не тръгват без зареден мобилен телефон, най-вече. И да се движат в компактна група, съветва специалиста пред БНТ.

Трон и Анна са за първи път в Банско. Казват, че харесват да се разхождат в Пирин, но винаги тръгват добре екипирани. Знаят как да реагират, ако са на открито и времето се развали.

Трон Севик: Търсим автобус, обличаме по-топли дрехи слизаме надолу преди да ни настигне лошото време.
Анна: Имаме вода, месо, още дрехи, добри обувки.
Благовест Обецанов, ПСС-Банско: Много внимателно трябва да преценят какво ги очаква и дали да продължат или да се върнат. Ако са в началото на маршрута, при влошаване на времето, задължително да се върнат.

Туристите, които преминават през „Кончето“ и изкачват връх Вихрен, трябва да са внимателни, тъй като е възможно на места да има преспи, обясниха още планинските спасители.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Силвена Роу: Невиждано наводнение в Дубай

Кадри БТВ Климатичните промени все по-осезателно напомнят за себе си. Вече няколко години сме свидетели на екстремни горещини и наводнения предизвикани от огромни количества дъжд. У нас също на няколко пъти тези валежи създадоха тежки проблеми в различни райони на страната. Но за Дубай и района това са невиждани количества. …

Hell's kitchen
Сладкарката Стефани се изложи с бъркани яйца

Кадри Нова ТВ Настана радост сред феновете на Хелс китчън след изгонването на Стефани. На всички им бяха в повече скандалите, които провокираше в общежитието с кого ли не. На сбогуване се скара и с Димитър, който опита да защити любимата си Симона от нападките й. До това шеф Ангелов …

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

error: Content is protected !!