fbpx

Каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците ?

Пребиотиците и пробиотиците са термините, които може би сте чували, свързани с храносмилането и имунната функция. Каква точно обаче е разликата между тях? Какво са пробиотиците?

Пробиотиците са добрите бактерии, които се намират в определени храни и живеят в червата ви. Някои изследвания показват, че тези бактерии основно влияят на вашето здраве и спортни постижения, но също помагат на здравия храносмилателен тракт, имунната система и ви дават здрава, красива кожа, пише beu.bg.

Кои храни съдържат пробиотици?

Киселото мляко е един от най-добрите източници на пробиотици. То е пълно с добри бактерии като лактобацили и бифидобактерии. Други източници на пробиотични бактерии биха били някои отлежали сирена, комбоуча, кимчи и др. Непастьоризираните ферментирали храни също са добър източник на пробиотични бактерии. Можете да намерите и пробиотици, които се предлагат и като хранителни добавки (капсули, хапчета и т.н.), за да предоставят добри бактерии в червата.

Какво са пребиотиците?

По-просто казано, пребиотиците се считат за храна за пробиотиците. Те са несмилаеми влакнести съединения, което означава, че преминават през горната част на стомашно-чревния тракт и остават неразградени. Нашето тяло има нужда и от пребиотични бактерии, тъй като те са храна за пробиотичните бактерии, което води до добро общо здраве. Някои от ползите им включват хормонален баланс, по-нисък риск от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Кои храни съдържат пребиотици?

Някои от най-добрите източници на пребиотици са суровият чесън, лук (суров или варен), праз, ябълков оцет, аспержи, артишок и др. За повечето хора, добавянето на тези продукти в ежедневния хранителен режим е трудно и много от тях прибягват до пребиотици под формата на хранителни добавки. Въпреки това, можете да добавите нарязан суров чесън в салатата си, да изпиете малко количество разреден ябълков оцет с вода или пък да го използвате да използвате като овкусител за салатата си. Храната играе изключително важна роля в баланса на добрите и лошите бактерии. Когато става въпрос за пробиотици, не забравяйте, че те са несмилаеми, така че прекомерната консумация ще ви накара да се почувствате издути.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!