Каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците ?
- By : Vihrogon
- Категория: Блиц Новини
Пребиотиците и пробиотиците са термините, които може би сте чували, свързани с храносмилането и имунната функция. Каква точно обаче е разликата между тях? Какво са пробиотиците?
Пробиотиците са добрите бактерии, които се намират в определени храни и живеят в червата ви. Някои изследвания показват, че тези бактерии основно влияят на вашето здраве и спортни постижения, но също помагат на здравия храносмилателен тракт, имунната система и ви дават здрава, красива кожа, пише beu.bg.
Кои храни съдържат пробиотици?
Киселото мляко е един от най-добрите източници на пробиотици. То е пълно с добри бактерии като лактобацили и бифидобактерии. Други източници на пробиотични бактерии биха били някои отлежали сирена, комбоуча, кимчи и др. Непастьоризираните ферментирали храни също са добър източник на пробиотични бактерии. Можете да намерите и пробиотици, които се предлагат и като хранителни добавки (капсули, хапчета и т.н.), за да предоставят добри бактерии в червата.
Какво са пребиотиците?
По-просто казано, пребиотиците се считат за храна за пробиотиците. Те са несмилаеми влакнести съединения, което означава, че преминават през горната част на стомашно-чревния тракт и остават неразградени. Нашето тяло има нужда и от пребиотични бактерии, тъй като те са храна за пробиотичните бактерии, което води до добро общо здраве. Някои от ползите им включват хормонален баланс, по-нисък риск от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.
Кои храни съдържат пребиотици?
Някои от най-добрите източници на пребиотици са суровият чесън, лук (суров или варен), праз, ябълков оцет, аспержи, артишок и др. За повечето хора, добавянето на тези продукти в ежедневния хранителен режим е трудно и много от тях прибягват до пребиотици под формата на хранителни добавки. Въпреки това, можете да добавите нарязан суров чесън в салатата си, да изпиете малко количество разреден ябълков оцет с вода или пък да го използвате да използвате като овкусител за салатата си. Храната играе изключително важна роля в баланса на добрите и лошите бактерии. Когато става въпрос за пробиотици, не забравяйте, че те са несмилаеми, така че прекомерната консумация ще ви накара да се почувствате издути.
Няма коментари