fbpx

Кавга за плоския данък опорочи дебатите по данъчните закони

Investor.bg

Въпреки всички опити на синдикати и опозиция единното облагане оцеля и този път
На фона на всички сериозни данъчни промени, които ще влязат в сила през следващата година, дебатът в пленарната зала по приемането на измененията отново беше далеч от експертното и професионални ниво, на което би трябвало да бъде един обичаен дебат по такава тема.

И както през последните 10 години, така и тази опитите единният 10-процентен налог върху доходите да бъде премахнат и заменен с прогресивна скала, не спират. Опозиция и синдикати не се умориха да повтарят, че „десятъка“ изземва повече пари от бедните хора и е в полза единствено на богатите, а от БСП внесоха и предложение за връщане на прогресивното облагане и въвеждане на необлагаем минимум по време на второто четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, чрез който се прокарват поправките и по всички останали данъчни закони.

Но данните за приходите в бюджета говорят съвсем друго – премахването на необлагаемия минимум и въвеждането на единна 10-процентна ставка за всички доходи не само, че докара повече приходи в хазната, но и успя да изсветли значително икономиката. Твърденията на Института за пазарна икономика (ИПИ), че плоският данък направи системата по-ефективна и доведе до ръст на заплатите и разполагаемия доход на работещите съвсем, не са безпочвени. Изследванията за бедността и неравенството в страната ясно показват, че голямата бедност и неравенство са там, където няма трудови доходи, тоест при хора, които са дългосрочно извън пазара на труда. И това съвсем не е заслуга на единното облагане, както твърдят от БСП.

Социалистът Драгомир Стойнев обвини управляващите, че са обещали да не увеличават данъчното бреме, но правят именно това. „Ние ще подкрепим максималния осигурителен доход, но трябва да бъдете честни към избирателите си и да казвате това по време на избори, а не после да ги лъжете. Колкото и ГЕРБ да вярва, че прави хубави неща – ако беше толкова хубаво, нямаше толкова хора да напускат страната. Тъй като виждаме, че плоският данък е изживял своето време, т.нар. 10%-ставка, ако беше толкова хубава всички развити държави щяха да имат подобна данъчна система“, посочи Драгомир Стойнев и добави, че времето на плоския данък е минало и тази система не е успяла да допринесе за ограничаване на сивата икономика.

В интерес на истината обаче приходите в бюджета говорят съвсем различно, а ръстът на перото от данъци върху доходите е факт всяка година, дори и в годините след кризата от 2008 г., когато много работни места бяха съкратени.

И друго не може да се отрече на ГЕРБ – обещаха да не пипат действаща система и държат на тази своя позиция, за разлика от БСП, която всяка година сменя мнението си по въпроса с плоското облагане, в зависимост от политическите настроения в страната и ситуацията. Investor.bg припомня, че именно кабинетът на Сергей Станишев въведе плоския данък и то именно като инструмент за борба със сивата икономика.

А днешната ситуация с дебатите по промените в Закона за корпоративното подоходно облагане клони към комедия. Единното облагане намери свои защитници дори в лицето на депутати, като Павел Шопов от „Обединени патриоти“, който обвини червените в пропаганда и демагогия. „Господа от БСП, плоският данък е ваш“, припомни им той.

От ДПС, което беше част от кабинета на тройната коалиция, която въведе единното облагане, също защитиха десятъка. „Ако този данък остане, твърдя, че парите за социална политика ще бъдат повече. Мога да докажа и социално, че довеждането на прогресивната скала няма да помогне на българските граждани. Предложенията на БСП изискват 520 млн. лева само за скалата, а за семейното подоходно облагане са още 150 млн. лева. Фискалният им аргумент не е аргумент“, обясни Йордан Цонев от ДПС.

Той обяви още, че IT секторът и аутсорсинг индустрията са в България само благодарение на 10-процентната ставка и „по нито една друга причина“.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък изтъкна, че плоският данък е по-справедливият за по-образованите, по-квалифицираните и дори по-работливите, които получават по-високите заплати.

В крайна сметка народните представители отхвърлиха искането на левицата и плоския данък отново оцеля. Гласуването на промените в данъчните закони ще продължи утре. Днес не стигна времето да бъде гласувана точката, отнасяща се до промените в облагането на старите автомобили.
Какво беше гласувано днес

От догодина влиза в сила правило за пренасяне за бъдещ период, без ограничение във времето, на превишението на разходите по заеми, които не могат да се приспаднат през текущия данъчен период. За разлика от действащото правило на слабата капитализация, съгласно което непризнатите разходи за лихви се признават за данъчни цели през следващите пет години, с новото правило се предлага неограничено в годините пренасяне напред до пълното изчерпване на регулираните разходи по заеми. Въвеждането на пренасяне през следващи години на непризнатото ограничение без допълнителни условия и срокове до пълното им изчерпване е в полза на лицата и ще позволи признаване в дългосрочен план за данъчни цели на разходите за лихви във връзка с направени инвестиции.

За непризнатите разходи за лихви по реда на режима за регулиране на слабата капитализация, действащ до 31 декември 2018 г., е предвидена преходна разпоредба, съгласно която същите се приспадат по реда на новото правило за ограничаване на разходите по заеми до изтичане на 5 години след годината на непризнаването им за данъчни цели.

Заради правилото в директивата за облагане на контролираните чуждестранни дружества чрез промените в ЗКПО се въвежда нов режим за облагане на чуждестранни образувания и места на стопанска дейност, които отговарят на условията за контролирано чуждестранно дружество. По-конкретно с цел прилагане на новия данъчен режим данъчно задължените лица първо определят своите свързани предприятия в съответствие с определението, въведено за целта, след което на базата на пряко или косвено участие в над 50 на сто от правата на глас, или пряко или косвено участие в над 50 сто от капитала, или на базата на правото да получи 50 на сто от печалбата, определят дали определено лице попада в обхвана на правилото.

Промените в ЗКПО дават възможност в определени случаи, въпреки че данъчно задълженото лице не осъществява дейност по смисъла на закона за счетоводството, то да може да подаде годишна данъчна декларация.

Работодателите, които за предходната година не са били задължени и не са подали годишна данъчна декларация, но за текущата година желаят да изберат облагане с данък върху разходите на доходите в натура, представляващи разход в натура, ще могат да направят това чрез подаване на годишна данъчна декларация.

Промени ще има и в реда за деклариране и внасяне на корпоративен данък, на данък, удържан при източника, на данък върху разходите и на алтернативен данък в случаите на прекратяване с ликвидация или поради несъстоятелност, прекратяване на дейността на място на стопанска дейност на чуждестранно юридическо лице в България или прекратяване на неперсонифицирано дружество или осигурителна каса. Целта е да се облекчат процедурите.

По отношение на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания се предлага още една промяна – създаване на правна възможност за ползване на облекченията и от двамата родители, когато доходите им не позволяват те да се приложат от единия родител, което се среща най-вече при прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания. Целта е да се даде възможност и на семействата с по-ниски доходи да прилагат пълния размер на облекчението.

Друга важна промяна засяга режима на облагане на придобитите облагаеми парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, а именно да преминат към облагане с окончателен данък вместо с данък върху годишната данъчна основа. Повишава се стойността на необлагаемите награди от 30 на 100 лв., като идеята е да се облекчат лицата, които получават такива награди, и техните платци.

От 2020 г. да отпада законовото задължение на работодателите за издаване на служебни бележки по чл. 45 от ЗДДФЛ за придобития през годината облагаем доход и удържания данък на физическите лица , а това да става само при поискване от страна на лицата.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!