fbpx

И с по-високи цени ВиК операторите трудно ще изпълнят плановете си

Investor.bg

Трябва да бъдат въведени механизми за социална защита, заяви председателят на БАВ инж. Иван Иванов

Поскъпването на водата е следствие на приемането на петгодишните бизнес планове на ВиК операторите, в сила от 2017 до 2021 г. В тях се предвижда всяка година да има актуализация на цените от 1 януари. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ).

По думите му в бизнес плановете не са предвидени растящите цени на труда и електроенергията. Затова според него увеличението не е достатъчно, за да се изпълняват пълноценно петгодишните бизнес планове.

Той поясни, че в структурата на ВиК цените в България основните пера са разходите за електроенергия, за труд, за аварии и ремонти. Цената на труда е средно около 30%, като той не е добре заплатен в сектора.
Още по темата
ВиК „Меден кладенец“ остава без ток заради неплатени дългове от над 3 млн. лв
Водата поскъпва от 1 януари 2019 г.
Малина Крумова: Водните помощи трябва да отиват директно във ВиК операторите

След като по-високите разходи за труд и електроенергия не са заложени в новите цени, Иван Иванов заяви, че се надява да има резерви, свързани с подобряване ефективността на тези дружества, защото те оперират повече от година с нови цени и с бизнес планове. Но те имат и предвидена малка печалба, която е буфер за подобни ситуации.

Що се отнася до социалната поносимост на цените на ВиК услугите, в някои региони таванът на цените вече е достигнат, в случая Монтана и Враца. Законът не позволява да се прескочи прагът на този етап, защото няма механизъм, с който да се подпомагат хората, затруднени да плащат по-скъпа вода.

„Вече има общо мнение, че трябва да бъдат въведени такива механизми“, каза председателят на БАВ.

„С това прилагане на петгодишните бизнес планове и постепенно увеличение през годините точно това постигаме – плавно увеличение на цените. Ако трябва да покрием всички нужди от раз, тогава цената наистина ще скочи драстично“, каза той по повод планиран протест пред КЕВР.

Тази година секторът очаква да започне изпълнението на дълго планираните инвестиции.

„Над 1,3 млрд. ще влязат в системата, може би не само през тази година, а през следващите 2-3 г. Но тази година, 2019, е ключова да стартираме по правилния начин тези инвестиционни проекти. Предстои, от една страна, одобряването на безвъзмездното подпомагане за ВиК операторите… От друга страна, ВиК операторите трябва да проведат търговете, да изберат най-добрите изпълнители и да започнат тези проекти“, обясни той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!