fbpx

И в Швейцария си имат проблемите… Референдум реши въпроса: Кравите с рога ли да са или не?

източник: Мениджър

На национален референдум швейцарските гласоподаватели вчера отхвърлиха инициатива кравите, отглеждани в страната, да живеят с рога, вместо рогата им да бъдат рязани от фермерите.

Практиката да се правят такива манипулации на животните е от 70-те години, когато се променят и условията за отглеждане на добитък в страната. Казусът се появява през 70-те години, когато се приема закон, според който ако отглеждаш крави с рога, трябва да оставиш свободно една трета от пространството, което те обитават. Това коства повече средства и усилия на фермерите, което пък води до въвеждане на практиката да се режат рогата на животните.

Инициативата на референдума предвиждаше да се отпускат субсидии на животновъдите, които запазят рогата на добитъка си. За изхода от референдума съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Основен инициатор на вота бе животновъдът еколог Армин Капол, превърнал се в медийна звезда в Швейцария.

Допитването привлече силно внимание и породи много коментари, но според предварителни резултати само 47 на сто от гласувалите са подкрепили субсидиите за запазването на рогата на добитъка.

Мнозинството швейцарци, които бяха призовани да гласуват по още два въпроса, вероятно са подкрепили предложението застрахователните компании да получат по-големи правомощия в борбата си с измами и неправомерно получавани плащания в новия закон за социално осигуряване.

Според Бернския социологичен институт gfs.bern мнозинството швейцарци са отхвърлили инициативата швейцарското законодателство да има върховенство над международното, както предложи дясната консервативна Швейцарска народна партия. Това бе третият въпрос на референдума.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

error: Content is protected !!