fbpx

ИТ индустрията ще наеме 3500 служители догодина

източник: Монитор

За ръст от 10% на наети служители през 2019 година е консервативната прогноза на ИТ индустрията у нас. В сектора работят около 35000 души, което означава, че още 3500 нови служители ще могат да започнат работа догодина.

Толкова са наетите и през 2017 г., като болшинството е сега завършили образованието си, показва проучване сред фирмите в бранша, проведено от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Всяка втора компания даже е по-голям оптимист и предвижда да наемат 25% повече служители, но липсват кадри. През 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се е е увеличил с 15 на сто спрямо предходната година. За доброто развитие на сектора говорят и повишените оперативни приходи на стойност 2,54 млрд. лева през 2017 г., което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Средната чиста заплата в ИТ индустрията е 2700 лева, което е 3,5 пъти повече от средната за страната, обяви членът на УС на организацията Георги Захариев. Но секторът може да забави развитието си заради липсата на работна ръка.

„Няма квалифицирани кадри, няма как да дойдат и от образователната ни система“, коментира Захариев. Затова от БАСКОМ започват собствена инициатива „Завръщането“, за да информират българите в чужбина за възможностите за развитие у нас. Изследване, в което са участвали 4300 сънародници в странство на различна възраст в 70 страни по света , показва, че 50 на сто от тях обмислят да се завърнат в родината си. От тях 31% са сигурни, 21 на сто се колебаят.

„Те търсят висок стандарт на живот, възможност за развитие и да са близо до семейство и приятели“, коментира какво би ги върнало обратно в България Бистра Папазова, ръководител на инициативата „Завръщането“.

На фона на голямото търсене на служители, 60 на сто от анкетираните ни сънародници твърдят, че биха работили в българската ИТ индустрия, само 20% имат необходимата квалификация. Двете трети от анкетираните, които биха се върнали, са с висше образование. Не са само тесни специалисти са необходими на бранша, подчертаха от БАСКОМ. Всеки пети, зает в индустрията не е ИТ специалист. Вдигането на осигурителните прагове, наричано още данък „успех“, ще повлияе негативно на прогнозираните резултати за 2019 г. Бяха изнесение данни, че 1/5 от ИТ индустрията се занимава с разработването на софтуер, най-бързо развиващия се подсектор през последните пет години. За 2017 г. внесените осигуровки на тези висококвалифирани специалисти е 70,6 млн. евро, повишаването от 2600 на 3000 лева на осигурителния праг ще внесе в хазната през 2019 г. около 20% повече или 15 млн. евро.

„С въвеждането на данък „успех“ ще бъдат засегнати общо 148 000 българи, 25 000 от тях в ИТ индустрията, които плащат 13,3 на сто от всички осигуровки“, коментира Добрислав Димитров, председател на УС на БАСКОМ предстоящото утре гласуване в парламента повишаване на осигурителните прагове.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!