fbpx

Истинско чудо! ФБ-група намери изчезнала старица насред речен вир

Обявена за издирване 70-годишна старозагорка беше намерена все още жива три денонощия по-късно насред вир в река край село Ракитница. Сигналът на телефон 112 за изчезналата от дома си по обяд на 11 юни Венета Дечева е бил подаден малко след 19,00 часа в сряда от рибар, който зърнал изнемощялата възрастна жена да се държи с последни сили за клоните на надвиснала над водата стара върба. Минути по-късно в специализиралата се дирене на възрастни хора група „Да намерим Милка“ в социалната мрежа „Фейсбук“  бе даден „отбой“ за „търсачите“ от администратора Милка Колдамова, пише „Монитор“.

„Жената е жива, но е много изнемощяла, свързахме с дъщеря й, всеки момент ще пристигне на място, тръгнала е й линейка…“, написа Колдамова, която първа в понеделник вечер постна „мълния“ за поредната старица, обявена за издирване от близките й хора. Баба Венета не за пръв път се губи, жената има старческа деменция и много трудно може да се предвиди в каква посока ще поеме, съобщиха запознати със ситуацията. По думите им старицата е била с букет цветя в ръцете, когато е била забелязана за последно. Известна насока за търсенето дало съобщение от млада жена, която видяла публикуваната в мрежата актуална снимка и си спомнила, че я е качила на стоп в западния край на Стара Загора.

Старицата слязла на разклона за село Ракитница.Междувременно дошли още поне десетина съобщения за „появата“ на Венета в различни точки на Града на липите.493 са включилите се в групата потребители, в издирването са участвали активно над 50 от тях на различна възраст и с различни професии.Спешно са били направени флайери със снимката на жената и посечен телефон за връзка, които на доброволни начала са били разлепени из целия град. Поне три автомобила са се движели постоянно , минути преди обаждането на телефон 112 за щастливата развръзка млада дама от „Да намерим Милка“ е била в непосредствена близост със селската река и вирчето, коментира Милка Колдамова.

Тя припомни, че групата е била сформирана съвсем спонтанно през ноември м.г. по сигнал за изчезнала старица, нейна съименничка. Тогава диренето продължили цяла седмица, в крайна сметка баба Милка била намерена премръзнала на 8 ноември и веднага била заведена в болницата. Там обаче денонощие по-късно издъхнала.Спонтанно обединилите усилията си непрофесионални издирвачи решили да запазят групата в случай, че се наложи отново да „излязат на терен“.

Пак през зимата обикаляли по сигнал за зачезнал дядо, но така и не успели да влязат в дирите му. „Никой от нас няма професионален опит, първият път буквално се чудехме откъде да започнем, какво да предприемем , за да имаме някакъв успех…“, върна лентата на спомените си Колдамова, която работи като продавач-консултант в малка книжарница. С някои от помагачите се познавала лично от реалния живот, с други контактувала виртуално, трети се появявали „на линия“ само при конкретен сигнал.

Сред обединилите се няма служители на МВР или поне не са афиширали някаква връзка със структурите на силовото ведомство. „Нямам представа какво точно са правили полицаите , не са ни търсили по никакъв повод за да стиковаме действията си, а навярно бихме могли да си бъдем от полза.По едно време мислехме да опишем стъпките, които сме предприемали, за да оформим нещо като „сценарий“ за бъдещи казуси, но ежедневието ни „затрупа“ и си останаха само добрите намерения, сподели младата жена, която е майка на две момичета и често се включва с лични становища по парливи за обществеността в Града на липите ситуации.

По думите на Колдамова макар и мимоходом са обсъждали възможността за създаването на мрежа от подобни групи във ФБ, но засега не са предприели практически стъпки. Донякъде скептично изслушва „идеята“ за стиковане на действията със структурите на МВР, няма представа доколко това е възможно и чия би трябвало да бъде първата крачка. „Има ясни и точни инструкции как да се извършва издирването на лица, за които има подадени сигнали и заявителски материали в съответните РУ „Полиция“. За съжаление те разполагат с много ограничен човешки и технически ресурс.

По места има 1-2 -3 служители , чийто пряка работа е търсенето.Вярно е, че при сложни ситуации се включват и  останалите колеги, но няма разписани указания за взаимодействие с гражданското общество или поне за онези, които активно участват в социалните мрежи.“, коментира бившият дългогодишен директор на ОД на МВР Чавдар Божурски, който в момента е областен управител в Сливен. Според него имало резон в осъществяването на такива контакти, лично той възнамерявал да подскаже идеята на бившите си колеги в региона.

Далеч непълна справка в сайтовете на няколко от големите областни дирекции на МВР показва, че месечно там се обявяват за издирване между 10 и 20 възрастни мъже и жени. До щастлива развръзка се стига в малко над половината от случаите. В издирването на някои се стига до използването на професионални войници, служители на горски стопанства и местни жители, но не винаги финалът е успешен или навременен.

Дългогодишни издирвачи припомнят случая с 85-годишния столичанин Дончо Дончев, който изчезна по време на събора на БСП на връх Бузлуджа на 1 август 2015 година.Стотици униформени и цивилни тогава на няколко пъти пребродиха планината , останките на стареца бяха открити година и половина по-късно само на стотина метра встрани от мястото, където за последно е бил видян.Потърсени за коментар народни представители, членове на постоянната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред признаха, че поне на този етап не мислено за законово уреждане на проблема.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Животът на Роси след „Бригада нов дом“

Кадро БТВ Доста коментари се изсипаха по майката с три деца, герой в последния епизод на „Бригада нов дом“. Намериха се хора, които да я критикуват за състоянието на дома й, но масово зрителите бяха възхитени от силата и борбеността на Росица. Това рамо, което жената получи с ремонта на …

USA news
A raw foodist from Russia fed his baby sunshine and it was gone in a matter of days

A raw foodist from Russia fed his baby sunshine and it was gone in a matter of days 44-year-old Maxim Lutii, an influencer and blogger, admitted to the court in Sochi, Russia, that he is guilty of the death of his one-month-old son Cosmos. Maximus Lutius wanted to raise his …

Блиц Новини
Иво Аръков обра вота на зрителите

Кадри Нова ТВ Както каза и журито на „Като две капки вода“ имитацията на Иво Аръков бе едно към едно и малко незаслужено остана на второто място. Иво Аръков се превъплъти в украинската звезда, спечелила второ място на конкурса Евровизия през 2007 г. – Верка Сердучка. Този рът Иво даде …

error: Content is protected !!