fbpx

Истински герой! Симеон Симеонов получи признание като „Пожарникар на годината“ за спасяването на 15 деца

Пожарникари получиха отличия за проявена храброст при бедствия. През 2018 г. огнеборците са помагали при 45 хиляди произшествия.

Една от големите награди на церемонията „Пожарникар на годината“ е за Симеон Симеонов, който спаси 15 деца при наводнението в Тетевен, съобщи troyanpress.com.

В нощта на 25 юли децата се озовават във воден капан край село Гложене. Река Вит залива вилата, където празнуват рожден ден.

В онази нощ най-трудно било да се стигне до блокираните деца, разказва Симеонов.

„Водата беше около метър и половина. Аз лично плувах. Бях с този зимен панталон и с ботушите и се наложи да преплувам няколко метра”, спомня си Симеон Симеонов.

Най-страшен е споменът, че под краката му на места нямало дъно, но с колегите намерили брод за спасение.

„И започнахме евакуирането, за щастие благополучно. Вързахме въжетата. Те се държаха за ръце. През няколко метра пожарникари имаше и така”, допълни Симеон Симеонов.

Шест месеца по-късно Симеонов е отличен.

Освен като пожарникар, той е и планински спасител. Не помни на колко хора е помогнал:

„Случва се както в придошлите води, така и в снежните капани, и навсякъде. Горящи къщи, автомобилни катастрофи. Ние сме момчета за всичко”, категоричен е огнеборецът.

Твърди, че всеки пожарникар ще реагира като него – в критична ситуация ще помисли първо за чуждия, а после за своя живот.

Призът „Пожарникар на годината“ се връчи за 24-ти път, съобщиха от МВР. Избраният за комплексен победител комисар Иван Панайотов, директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“- Пазарджик, благодари за отличието и сподели, че го приема като приз за всички колеги от регионалната дирекция. По думите му, това е признание на всеотдайната работа на всеки един от целия личен  състав, който всеки ден се сблъсква с границата между живота и смъртта, докато спасява здравето и имуществото на хората. Комисар Иван Панайотов е ръководил през изминалата година погасяването на няколко сложни пожара в обществени сгради и в горския фонд на страната. Службите на територията на областта са се отзовали на повече от 2000 сигнала за произшествия и инцидента. Комисар Панайотов лично ръководи екипите и при преодоляване на последствията от наводненията в тази част на страната. За изминалата година екипите на пожарната от област Пазарджик са спасили 16 човека при различни инциденти. Комисар Иван Панайотов активно подпомага възраждането на доброволчеството – създадени са повече от 10 нови доброволни формирования.

Още единайсет достойни служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получиха своите призове на церемонията. Те бяха отличени в трите направления на дейност – държавен контрол, превенция и пожарогасителна и спасителна дейност. Традиционно в рамките на церемонията награди бяха връчени на партньори на пожарните служби, както и на отличените за изминалата година доброволци.

Браво на тези хора.Моят съпруг беше пожарника и знам колко много рисковаха за да спасят нечйи живот. Да са живи и здрави и да помагат на хората в беда.Бог да ги пази.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!