fbpx

Испания продава изоставените си села

Снимка: pixabay

Демографските промени в Испания оставят след себе си стотици изоставени села. Правителството се опитва да обърне тази тенденция, преди да е станало твърде късно, но въпреки това все повече „призрачни къщи“ започнат да се появяват в сайтовете за продажба на имоти, пише Bloomberg.

Такава е и историята на Густаво Иглесиас от селцето Акорада в северния испански регион Галисия. Той и неговото семейство са живели там в продължение на няколко поколения, а основният поминък е бил отглеждането на крави и производството на зърно. Баща му обаче умира преди 30 години, а самият Густаво започва работа като пристанищен полицай в рибарския град Бурела. Селската къща е изоставена и постепенно запада.

57-годишният Густаво Иглесиас и останалите наследници на жителите на Акорада решават да пуснат цялото село за продажба. В имота влизат шест каменни къщи, две хранилища за жито и прекрасна гледка към близката долина. Обявената цена е 85 000 евро.

„Ще ми се този, който купи мястото, да му вдъхне нов живот“, казва Густаво Иглесиас.

Испанските провинции са пълни със села като неговото, а много от тях се продават „в пакет“, след като са били напълно изоставени от предишните си собственици. За правителството на премиера Педро Санчес борбата с обезлюдяването на селските райони е основен приоритет. Той и неговите колеги се опитват да обърнат тенденцията, преди да се е превърнала в мащабан демографска криза.

„Трябва да обърнем много по-сериозно внимание на демографската „зима“, която заплашва една огромна част от страната. Половината от испанските общини имат по по-малко от 1000 жители. Една голяма част от територията на страната е в риск от пълно обезлюдяване“, заявява Санчес.

Едно от възможните решения на проблема се появява в лицето на по-заможните испанци и приключенски настроените чужденци, които търсят именно такива „екзотични“ имоти. Ниската им цена ги прави изключително привлекателни.

Имотната агенция Aldeas Abandonadas (в буквален превод от испански името ѝ означава „изоставени села“) е специализирана именно в този сегмент и през 2018 година е продала около 40 села. 90% от сделките ѝ са с чуждестранни купувачи, сред които е и американската филмова актриса Гуинет Полтроу, пише Bloomberg.

„В Испания има над 1500 изоставени населени места. Все по-голяма част от тях излизат на пазара, тъй като общинските власти изискват от собствениците да поддържат имотите си, а много от тях просто не могат да си го позволят. Така че броят на „призрачните села“ вероятно ще продължава да расте“, казва основателят на Aldeas Abandonadas Елвира Фафиан.

Тенденцията на обезлюдяване на селските региони и миграцията на техните жители към големите градове се наблюдава на много места в Европа, но в Испания измеренията ѝ са драматични. 53% от територията на страната е с гъстота на населението под 12.5 души на квадратен километър. Това я поставя на едно от последните места по този показател в цяла Западна Европа.

Темата за последствията от урбанизацията се превръща във водеща и за политическите партии, които се готвят за парламентарните избори през април. Опозиционната партия Куидаданос предложи намаляване на местните данъци в общините с по-малко от 8 души на квадратен километър. На политическата сцена се появи и нова партия Партидо Ене, която обещава да постави борбата с обезлюдяването в центъра на своята програма и твърди, че защитава интересите на селските общини.

Раждаемостта в Испания също е на едни от най-ниските нива в Европа. Липсата на млади хора разширява още повече икономическата пропаст между градовете и селата, тъй като популацията не се обновява, а малките населени места, които най-много се нуждаят от предприемачески дух и съживяване на икономиката са лишени от тази възможност.

„Много експерти твърдят, че до 2050 година 70% от населението ще живее в големите градове. Аз обаче вярвам, че имаме силата да обърнем тази тенденция. Все още имаме време за това“, казва Изаура Леал, комисар на правителството по демографските въпроси, която подаде оставка преди изборите.

Испания вече предприе няколко стъпки в тази посока. Едан от тях е разширяването на широколентовия интернет достъп до повече райони, което позволява на хората да работят от вкъщи. Местните власти в Галисия и Астурия финансират реставрирането на покривите на традиционните къщи.

Дали заради носталгия, дали заради технологиите, които позволяват дистанционната работа, някои испанци наистина се връщат в земите на предците си. Но тази тенденция няма потенциал да се превърне в масово явление, смята икономистът от университета в Сарагоса Луис Антонио Саез.

„Това, на което страната може да се надява, е просто временно ограничаване на „кървенето“. С времето демографското преструктуриране ще продължава, няма как да заселим отново селските региони“, заявява той пред Bloomberg.

Густаво Иглесиас вече е готов да изиграе своята роля в този процес, след като в продължение на десетилетия е отказвал да се раздели с бащините си имоти.

„По-добре да го продам, за да му бъде вдъхнат живот и хората отново да му се радват“, казва той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!