fbpx

Инфлацията в Турция се ускори до 24,5% на фона на валутната криза в страната

Потребителската инфлация в Турция се ускорява за шести пореден месец до най-високото си ниво от повече от 15 години – до малко над 24%, задвижвана от всеобхватния ръст на цените на фона на срива на лирата, съобщава Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Централната банка повиши разходите по заемите миналия месец до най-високото им ниво от близо две десетилетия, но цените се повишават с темпове, невиждани от средата на 2003 г., когато президентът Реджеп Тайип Ердоган дойде на власт.

Предвид недоволството от по-високите лихвени проценти и очевидното забавяне на икономиката, централната банка няма много опции за действия срещу по-нататъшни повишения на цените. Но въпреки че лирата загуби до 40% от стойността си спрямо долара от началото на годината, най-лошото може да предстои, пише Bloomberg.

Храните, които съставляват близо една четвърт от потребителската кошница, поскъпват на годишна база с 27,7% през септември спрямо 19,8%, отчетени месец по-рано. При енергията ръстът на цените достига 27,03% при 21,3% през август.

Производствените цени също растат – от повишение от 32,13% през август на годишна база до 46,15% през септември.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храната, енергията и златото, се ускорява до 24,5%. За сравнение, през август основната инфлация беше 17,2%, а според средната оценка на Bloomberg за миналия месец се очакваше ускорение от 19,3%.

Цените на облеклото са се ускорили от ръст от 13,6% до 17,16%, а разходите за жилища – от повишение с 16,3% на ръст от 21,84%. На месечна база индексът на потребителските цени в Турция отбелязва ръст с 6,3%, а цените на производител – с 10,88%.

В началото на седмицата от други данни стана ясно, че турската производствена активност е достигнала до най-ниските си нива от девет години насам през септември – стойности, в които икономисти разчетоха един от най-ясните сигнали до момента, че страната се насочва към дълбока рецесия след месеци на валутна криза.

Лошото положение на потребителите и бизнеса се подчертава и от покачващите се цени на електричеството и природния газ за трети пореден месец, след като сривът на лирата увеличи стойността на всичко – от хранителни продукти до горива.

Правителството отговори на кризата, като сви прогнозите си за растеж за тази и следващата година, обещавайки и свиване на разходите.

Турската лира реагира с понижения след публикуването на данните и малко преди обяд българско време един долар се разменя за 6,0312 лири, което е около 0,8% поскъпване на щатския долар спрямо лирата.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!