fbpx

Инспектор по храните поискал подкуп от 1000 лева и 2 торби с кашкавал и сирене (Обзор)

nova.bg

Преди да дадат подкупа, фермерите подали сигнал в полицията

До подкупа се стигнало след като двамата инспектори от Агенцията по храните разбрали, че собствениците на фермата възнамеряват да превозят животни от съседно населено място. Единият държавен служител умишлено задържал документа за транспортиране.

„Задържайки тази заповед за приемане, ти стоиш в нарушение”, коментира Иван Иванов – съдружник в мандрата.

„Това беше поводът да поискат някакво заплащане, за да се оправят нещата”, каза Мария Иванова, която също е съдружник в мандрата.

Държавните служители дали срок до три дни фермерите да обмислят офертата им, за да оправят нещата по другия начин. „Давате 1 000 лева и две торби продукти – сирене, кашкавал, кисело мляко и ще оправим нещата на първо време. А на следващо време?”, каза още Мария Иванова.

Преди да дадат подкупа, фермерите подали сигнал в полицията. Уговорката била парите и млечните продукти да се предадат извън работно време на пътя между съседното село и Първомай, където полицията изненадала държавните служители в момент на прибиране на облагата.

„Предполагам, че всеки един в залата, включително и аз знаем, че се извършва т.нар. „държавен рекет” от различни служители. Колкото и смешно да ви прозвучи и на всички да ни звучи, си представете колко земеделски производители има, които имат малки ферми и на какво са подложени”, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Бащата на единия задържан твърди, че синът му е натопен. „Тези данни са абсолютно неверни. Той да е изнудвал собствениците. Това е клевета. Каза ми, че е невинен”, коментира кметът на с. Искра Димитър Нестеров.

Според потърпевшите фермери двамата инспектори не за първи път им искали подкуп. Преди време им дали 200 лева. „С много по-добро изиграване на сценката под формата на много голям куп документи. Казаха, че ние не можем да се справим, но има един приятел, който ще ги оправи срещу една сумичка”, коментира Мария Иванова.

Прокуратурата ще повдигне обвинение за подкуп. „Наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода и до 20 000 лева глоба”, заяви зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Двамата ще бъдат задържани за 72 часа.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!