fbpx

Инж. Антони Чипев: Липсата на кадри ще се усеща все по-силно

По данни на бизнеса в следващите години се очаква сериозен недостиг на квалифицирани кадри за машиностроенето и металообработването, електротехниката и електрониката, информационните технологии, транспорта, енергетиката, туризма и селското стопанство.

В предаването „Преди всички“ по БНР главният секретар на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Антони Чипев подчерта, че липсата на кадри ще се усеща все по-силно. Според него трябва да се обърне внимание на заплащането, а в обучението – на дигитализацията.

Не всички инженери, които излизат от висшите училища, отговарят на изискванията за регулираната професия инженер в инвестиционното проектиране, подчерта инж. Чипев. Стремим се към надграждане – бакалавърското образование да се надгражда със същата магистратура, каза той и добави:

„Би трябвало при всички висши училища – ако си от различна специалност в бакалавърска степен и искаш да влезеш магистратура, би трябва да положиш съответното изравнително обучение. Въпросът е дали навсякъде се прави това“.

Строителите са сериозно притеснени заради недостига на работници в сектора. Те призоваха за улесняване на процедурите за наемане на строителни работници от трети страни. Инж. Руен Панчев от ръководството на Строителната камара обясни какво става в България:

„Обучаваме ги, получават съответната квалификация, въпреки договора, който имаме с фирмата, че трябва да си плати за обучението, ако я напусне, след няколко месеца човекът отива във Франция, Германия или Великобритания, защото там цените в пъти са по-високи и на заплащането, и на строителните дейности“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!