fbpx

Илън Мъск май си направи пиар с подводницата за децата в Тайланд

Милионерът и технологичен предприемач Илън Мъск сподели снимки и видеоклипове от метална капсула, която може да помогне за спасяването на групата момчета, блокирани в пещера в Тайланд.

Снимките, споделени в акаунта на Мъск в Twitter, показват група, която тества устройството в басейна на гимназия в Лос Анжелис, пише nauka.offnews.bg.

Мъск съобщи в неделя вечер, че „подводницата“, по-скоро „миниподводницата“ е на път за Тайланд и ще пристигне след около 17 часа.

„Надявам се, да е полезна“, заяви той за CNN. „Ако не, може би ще бъде в бъдеще.“

Това съобщение дойде след като тайландските власти потвърдиха в неделя, че четири момчета са спасени от наводнената пещера, след като 12 деца от футболен отбор и техния треньор прекараха 15 дни в пещерата.

Осем момчета и треньорът им остават в капана, а изпитанието бе следено отблизо от медиите от цял свят.

Мъск, който управлява няколко компании в Калифорния, включително SpaceX и Tesla, заяви в петък, че негови инженери ще пътуват до Тайланд, за да преценят как биха могли да помогнат.

Той съобщи, инженерите са решили да построят „малка, с детски размер, подводница“, използвайки голяма сребърна тръба, предназначена да бъде прикрепена към ракетата на SpaceX Falcon 9.

Тръбата е наистина тясна. Някои схеми показват, че в пещерата има проход, който се стеснява до 38 см в най-тясната точка.

„Попитахме Мъск, дали цилиндърът наистина ще се може да премине през такова малко пространство и той отговори в Twitter , че цилиндърът е 31 см широк“, отбелязва Аrs Тechnica.

Тръбата е очевидно твърде тясна, за да се побере възрастен, но може би е достатъчно голяма за тийнейджърите.

В коментар под статията за устройството в Аrs Тechnica сертифициран за работа в пещери водолаз и участник в спасителен екип изказва съмнение за ефективността за подобна капсула.

Според него ще бъде „много трудно да се използва това нещо в пещера с ограничения“ и много лесно може гмуркачите да се наранят сериозно, опитвайки се да маневрират с тръбата. Особено ако, както съобщават медиите, че има бурни водни течения и в условия на слаба или липса на видимост. Също така би било изтощително за водолазите.

„Пещерното гмуркане не е като водолазното гмуркане на открито“.

„Без да знам повече за актуалните обстоятелства при това спасяване, не виждам почти никакви предимства за използването на това в една реална пещера пред това, което гмуркачите правят сега“ – заключава специалистът. „Не знам много от тази история, но се чудя дали някакви истински пещерни водолази са участвали в разработването на това нещо или това е друг пример за съвременния свят на технологии, които се разработват без да се знае какво не се знае“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!