fbpx

Икономист: Премахването на валутния борд у нас ще има смисъл при забавяне на членството ни в еврозоната

Проф. Ганчо Ганчев, икономист, Светът е бизнес, 19.06.2019

Премахването на валутния борд е едно от нещата, които бихме могли да коригираме при преминаването към нов икономически модел. Това би могло да се случи по два начина – чрез преминаване към парично-кредитна политика и плаващ валутен курс по примера на Чехия, Унгария, Полша и Румъния или чрез присъединяване към еврозоната. Това каза проф. Ганчо Ганчев, икономист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков по Блумбърг.

Все пак няма смисъл да премахваме борда преди присъединяването ни в еврозоната, коментира Ганчев. Ако се очертае стратегическо забавяне обаче, можем да преминем към автономна парична политика, добави той.

„Основната пречка на валутния борд е, че страната по-трудно се адаптира към вътрешните и външни шокове. Икономическият растеж се характеризира с по-големи колебания на покачването и свиването на брутния вътрешен продукт“.

Според Ганчев отпадането от проектозакона за публичните предприятия на текстовете, свързани с обединението на Агенцията за приватизация с тази за инвестиции, списъка за приватизация на държавни предрпиятия и за раздържавяване на обособени части може да доведе до забавяне на процеса за присъединяването ни във валутния механизъм ERM II.

„Спазването на т.нар. Маастрийски критерии, касаещи бюджетния дефицит и държавния дълг, не е достатъчно, тъй като част от държавния дълг и дефицита биха могли да бъдат замаскирани под формата на дългове на държавните предприятия. Това беше и причината този закон да е част от изискванията на Европейската комисия за приема ни в еврозоната“.

Гостът коментира и нашумялата напоследък у нас тема за необходимостта от въвеждането на диференцирана ставка по ДДС за някои стоки.

„По-добре е да намалим ставката, специално за храните и лекарствата. Практиката показва, че при подходящ механизъм за събиране на данъка, това няма съществено отрицателно отражение върху приходите на бюджета“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!