fbpx

Икигаи – японската тайна за дълголетие

profit.bg

Японците отделят много внимание не само на физическото си здраве, но и на търсенето на смисъла на живота. Това положително влияе върху продължителността му, казва Юлия Орлова, генерален директор в издателство Vivat.

В света съществуват над десет страни с изключително висока продължителност на живота. Но именно Япония години наред заема челното място в този списък. Много учени свързват този факт с балансираното хранене, активната физическа дейност, медитацията и отсъствието на излишни килограми. Освен вече споменатите фактори следва да обърнем внимание на едно чисто японско определение – икигаи. То може да ни разкрие тайната на дълголетието на японската нация.

Точен превод икигаи няма. Съществуват няколко версии, всяка от които има своята логика и отразява по свой начин същността на светоусещането. Терминът може да се определи като „смисъл на живота“, „усещане за собствено предназначение“ или „щастието да бъдеш винаги зает“.

Японците са много трудолюбива и активна нация. При тях не съществува словосъчетание като „излизам в пенсия“. За тях то е равнозначно на „отивам си завинаги“.

Много японци продължават да бъдат активни дори след навлизане в пенсионна възраст. Те се занимават, докато здравето им го позволява. Споделят мнението на учените: „да се попада в нови ситуации, ежедневно да се учи нещо ново, да се общува и да се взаимодейства с други гора – всичко това са жизнено необходими антивъзрастови фактори“.

Преди време изследователите Ектор Гарсия и Хрансеск Миралес отиват на остров Окинава, за да проучат феномена дълголетие. Именно на този остров най-много хора доживяват над 100 години. След това двамата написват книга, посветена на икигай. Една от откритите тайни гласи: „Бъдете винаги активни, никога не спирайте да се занимавате с нещо. Този, който отказва да прави онова, което обича, умира, т.е. губи смисъла на живота си. Ето защо дори след приключване на „официалния“ трудов живот е важно и занапред да се занимаваме, да се развиваме, да бъдем полезни на другите“.

Да се открие собствения икигаи не е лесно. На първо място трябва да се замислите върху това – какво сте мечтали да правите, което ви е носило радост в детството или преди само няколко месеца.

Дали не сте се възхищавали на колекционирането? Или пък на приготвянето на храна за любимите хора? Извличали сте удоволствие от пеенето и рисуването? За да откриете онова, което ви носи наслада в живота, не са необходими много пари. За него винаги ще може да отделяте поне минута. Трябва само да се замислите и да започнете да въплъщавате отдавнашната мечта в настоящия си живот. Правете крачка след крачка, за да усъвършенствате своите умения и навици. Тогава вашият живот ще придобие смисъл. Само така може да си гарантирате дълголетие и здраве.

Едно време Айнщайн признава, че ако не е била физиката, той би се посветил на музиката. Когато не е бил съсредоточен върху физиката и математиката, обичал да свири на цигулка.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!