fbpx

Изтекоха милиони банкови документи за заеми и ипотеки в САЩ

www.economic.bg

Киберсигурността става все по-важна тема днес, а пробиви като този все по-опасни

Над 24 млн. финансови документи на най-големите банки в САЩ изтекоха онлайн след пробив в сигурността на сървър. Той поддържа базата данни Elasticsearch, в която е събирана информация цяло десетилетие. Става дума за договори за заем и ипотеки, графици за изплащания и други високочувствителни финансови и данъчни книжа, разкриващи лична информация за клиентите.
Изтеклите документи са станали достъпни за четенe от всеки, без да е имало дори защитна парола, уточнява TechCrunch. Според информация на изданието базата данни е била изложена на публичен показ за две седмици, през който период тя е попаднала на вниманието на независимия изследовател Боб Диаченко.
Първоначално не е било известно кой е собственик на данните. Впоследствие следите са отвели до компанията Ascension, занимаваща се с анализ на финансовата индустрия и базирана във Форт Уорт, Тексас. Сред останалите ѝ услуги е и преобразуването на хартиени документи в компютърно четивни файлове.
Инцидентът със сигурността е потвърден от генералния съветник на Rocktop Partners, компанията-майка на Ascension, Санди Кембъл. По негови думи проблемът може да е свързан с грешка в конфигурацията на сървъра. След установяването на изтичането, въпросният сървър е бил изключен незабавно, а казусът се разследва от независима трета страна.
Този случай е само един от все по-честите напоследък пробиви в сигурността на критично важна инфраструктура. Киберзащитата е не просто актуална тема, а болезнен въпрос както по отношение на личната неприкосновеност, така и по отношение на националната сигурност.
Казуси като този, както и практически съвети за по-добра защита – лична, на частния и публичния сектор, ще бъдат дискутирани на Sofia CyberSec 2019. Повече за събитието и програмата може да прочетете на официалния сайт.

Интересуваме, защо изпратената му информация, на призива эа корупция,.. не получихме поне едно благодарствено писмо, като от другите му колеги, че сме активни, съзнателни, отговорни,… граждани, за гиноцида срещу нас/ ВАС,…!? Може би /“персонала“/, не са му го дали, но трябва всеки да знае, че покрива не е причина, за да се срути сградата, а основата, но покрива е виновен за състоянието И!??“ , защото не я подменил

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!