fbpx

Изненадващо вземаме дълг от 400 млн. лв.

На фона на свръхизлишък от близо 3 млрд. лв. в държавната хазна към края на май тази година правителството реши да емитира дълг за 400 млн. лв. Финансовото министерство вчера предложи на вътрешния пазар държавни ценни книжа (ДЦК) в два аукциона, които не са включени в аукционния календар. Това не се бе случвало от година и половина насам, когато финансовото министерство направи опит да пласира 25-годишни държавни дългови книжа за 100 милиона лева. Търгът тогава се провали, след като поръчките бяха отхвърлени заради поискана по-висока от предлаганите 2% доходност.

Сега на първия търг са предложени 20-годишни ДЦК на обща стойност 200 млн. лева, като падежът е на 19 юни 2039 г., а годишната лихва е 1.5%. При втория търг емисията е на 10.6-годишни ДЦК с лихва 0.5% и падеж 21 декември 2029 г.

Новината за аукционите бе съобщена от БНБ, която организира и провежда търговете, но не и от самото финансово министерство, отбелязва в. „Сега“. Днес обаче се очаква от ведомството на Владислав Горанов да съобщят резултатите от търговете, от което вероятно ще стане ясно и каква е целта на тази операция.

Основното предназначение на новия дълг според съобщението на БНБ, което по-късно мистериозно изчезна от сайта на централната банка, е да погасява падежи на задължения, както и да служи като буфер за финансовата стабилност. Финансови експерти, до които се допита в. „Сега“, са изненадани, че с тези аргументи се пристъпва към емитиране на дълг в момента. От една страна, има преизпълнение на бюджета и огромен фискален резерв от над 10 млрд. лв. по данни от края на април. От друга страна, през първите четири месеца на тази година вече са направени погашения за около 600 млн. евро, без да се поема нов държавен дълг. Следващото голямо плащане е през 2022 г., когато е падежът на 7-годишната емисия еврооблигации от март 2015 г. в размер на 2 млрд. евро.

Едно от логичните обяснения за спешните аукциони на ДЦК според експерти е жест от страна на държавата към нуждата на българските банки да вложат някъде свободните си пари. Преди повече от година БНБ обяви отрицателна лихва за свръхрезервите на банките, т.е., за да държат свободните си средства в централната банка, те трябва да плащат, вместо да получават някаква доходност. Още повече че в момента трезорите ни се следят под лупа от ЕЦБ заради кандидатурата ни за влизане в чакалнята на еврозоната и Единния банков съюз на ЕС.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!