fbpx

Извънредно! Софийският университет реши да открие филиал в Бургас заради развитието на IT-сектора

Източник: Offnews.bg

Община Бургас предоставя сградата, в която ще има учебни зали, обслужващи и служебни помещения

Проектът бе одобрен снощи от Академичния съвет на Алма матер. Предстои по него да се произнесе Националната агенция по оценяване и акредитация, от чието решение зависи дали звеното ще бъде открито, или не.

Планира се във филиала да бъдат обучавани студенти в магистърска степен по професионалните направления „Икономика“ и „Администрация и управление“ в редовна и задочна форма.

Обучението в магистърска степен продължава година и половина.

Предвидените програми и специализации за магистрите са:

– Икономика и финанси (задочно обучение);

– Бизнес администрация;

– Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги;

– Business Administration – Strategic Management (in English);

– Business Administration – Human Resources Development (in English);

– Счетоводство и анализ на големи данни;

– Дигитален маркетинг;

– Управленски информационни системи;

– Икономика и управление на публичния сектор.

Във филиала ще преподават 65 редовни преподаватели от СУ, които ще пътуват по график.

Община Бургас предоставя сградата, в която ще има учебни зали, обслужващи и служебни помещения и комуникационни площи. Тя осигурява още: апартаменти за нощувки за преподавателите; средства за издръжка на филиала през първата година от създаването му; съдействие за общежитие на студентите; стажантски програми за студентите; помощ за обзавеждане, оборудване на помещения.

Вече е купен специализиран софтуер и е изграден електронен каталог с възможности за достъп чрез интернет на Университетската библиотека на СУ.

Мотиви

„Бургаският филиал на СУ ще е единствената териториално изнесена структура на висшето училище в цяла Източна България. С неговото откриване СУ ще отговори на потребностите и желанията за образование в направленията, в които СУ осъществява обучение, на кандидат-студенти от големите градове, като Бургас, Варна, Русе, Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен, Стара Загора и десетки по-малки населени места“, мотивира предложението си Софийският университет чрез проекта.

Разяснява се и защо е избран морският град за седалище на филиала:

„Бургас е най-динамично и в същото време балансирано развиващ се български град в областта на туризма, логистиката, производството и услугите. От няколко години насам статистиката го поставя на първо място в България по прираст на млади хора. Тенденцията на увеличаване на населението се отнася и за останалите крайморски градове в Бургаски окръг.

Политиката на Община Бургас за развитие на образователния потенциал на града в посока на ИТ умения и отварянето му за големи работодатели в областта на изнесените ИТ и бизнес услуги създава предпоставки за образователни инициативи в партньорство с водещи специалисти – преподаватели в Софийския университет. Новоотркритата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации е естествен партньор на Филиала на СУ в Бургас за развитие на възможностите за привличане на ключови инвеститори от България и чужбина към града и региона. За целта Филиалът на СУ в Бургас ще предложи специални образователни продукти със съдействието с водещи национално представени компании, планиращи разкриването на работни места в Бургас.

Откриването на филиал на СУ ще допринесе за научното, икономическото и културното развитие и живот на града. Освен основните образователна и научна дейност, СУ в партньорство с община Бургас ще организира различни проекти и изяви, обогатяващи обществения живот и духа на града и Южното Черноморие.

Младите хора както от Бургас, така и от цяла Източна България ще имат възможност да получат висше образование в специфични програми, без да трябва да се местят на стотици километри по време на своето следване. Друг определящ фактор е издръжката на един студент. В София тя е много по-висока отколкото в Бургас. Откриването на филиал в Бургас би помогнало на семейства с по-ниски материални доходи да подкрепят децата си в избора им на мечтаната професия.

Софийският университет е сред най-признатите и уважавани висши училища в Европа. Европейските дипломи, които получават възпитаниците му ще привлекат немалък брой желаещи от близки страни – Украйна, Молдова, Русия и Турция. По статистически данни само на територията на град Бургас живеят над 30 000 руски граждани. Филиалът в Бургас ще разшири и популяризира достойнствата на съвременната българска наука, култура и образование в страните от черноморския басейн.“

Софийският университет е първото българско висше училище. Тази година то празнува 130-ата си годишнина.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!