fbpx

Идва ли край на евтиния шопинг в Турция? Ето как лирата започна да поскъпва и каква е ролята на Доналд Тръмп

Наближава края на безпрецедентно евтиния шопинг в Турция, защото турската лира от възвръща позициите си,анализираха за Флагман.бг икономисти, които наблюдават интересна тенденция в последните няколко дни. Стабилизацията на валутата съвпадна с освобождаването на пастор Ендрю Брънсън. 

Той бе задържан в средата на 2016 г. и досега бе в турския арест, по обвинение в съучастие за провалилия се преврат в страната от същата година. И докато към днешен ден валутата на Турция се равнява на 0.31 лв., то само допреди седмица тя бе 0.25 лв. Това драстично повишение най-вероятно не е случайно и се дължи на нормализирането на отношенията между Турция и САЩ – двете държави с най-голяма армия в НАТО.

Публична тайна е, че въпросният пастор е приближен на президента на щатите Донал Тръмп по линия на църковната принадлежност. Двамата са идентифицират като презвитериански протестанти – малка религиозна общност, част от Калвинизма, която практикува много опростено виждане за християнството и може да намери корените си в Шотландия, като в последствие е пренесена и в САЩ.


Брънсън бе арестуван през 2016 г. и обвинен от турските власти в „заговорничество“ с извършителите на провалилия се преврат. Присъдата му бе 35 години, но преди по-малко от седмица той бе изненадващо освободен и в момента е в САЩ. Миналата събота той се срещна с президента Доналд Тръмп

Припомняме, че президентът на САЩ налага сериозни санкции на Турция в последните две години, а полемиката между него и колегата му Реджеп Тайип Ердоган в последните месеци сериозно се обостри с нападки от двете страни.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

I have just authorized a doubling of Tariffs on Steel and Aluminum with respect to Turkey as their currency, the Turkish Lira, slides rapidly downward against our very strong Dollar! Aluminum will now be 20% and Steel 50%. Our relations with Turkey are not good at this time!

“Току-що оторизирах удвояването на тарифите за желязо и алуминии към Турция, докато лирата се плъзга все по-надолу спрямо нашия много силен долар. Алуминият сега ще е 20%, а желязото 50%. Отношенията ни с Турция към този момент не са добри!“, написа Тръмп в туийтър на 10 август 2018 г.

Това на практика бе един от последните пирони в ковчега на турската лира, която към този момент се оценяваше на 0.30-0.35 лева за лира, след почти целогодишно падение, заради политически и геополитически неразбирателства в региона и света. След туийта, позициите и на пазара очаквано започнаха да се сриват още, достигайки най-ниското си ниво през изминалия вече септември, когато тя спадна до рекордно ниски стойности – между 0.23 и 0.25 лв за TRY. 

Vice President Mike Pence

@VP

Government-backed mobs armed with machetes, and even heavy weapons, have attacked parishes and church properties, and bishops and priests have been physically assaulted by the police.

Vice President Mike Pence

@VP

To President Erdogan and the Turkish government, I have a message, on behalf of the President of the United States of America. Release Pastor Andrew Brunson NOW or be prepared to face the consequences.

„До президента Ердоган и турското правителство: Имам съобщение за вас от името на президента на САЩ: „Освободете Ендрю Брънсън СЕГА или бъдете готови за последствията“, това от своя страна написа и вицепрезидента  на САЩ Майк Пенс.

Заплахите на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс само 2 седмици по-рано и действието на Тръмп, очевидно са имали ефект. 

Силният „шамар“, който санкциите имаха върху икономика и самочувствието на Ердоган, се оказа по-силен от политическото его и турският президент се сви под грайфера на Американския ботуш.

Впечатление прави, че с освобождението на пастора Ендрю Брънсън, турската лира постепенно започва да се нормализира. Това дава сериозен резон за спокойствие в умовете на много инвеститори, които очакват до края на годината, валутата на южната ни съседка да се приземи върху заветната везна от 0.40-045 TRY за 1 лв., а икономиката на страната най-после да влезе в очакваните и прогнозирани преди година рамки.

Съвсем възможно е и безпрецедентните санкции налижени на Турция от САЩ – две страни съюзници в НАТО, съвсем скоро да бъдат отменени или поне облекчени. Това непременно би довело до нормализиране в региона. 

И до недоволството на българския потребител на евтини стоки…

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!