fbpx

Иван Гешев остана без конкуренция за главен прокурор

Иван Гешев е без конкуренция за главен прокурор на държавата. Той остана единствената номинация за поста. Днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет бе последното, на което можеха да се издигат кандидатури. Нова такава обаче не беше представена, пише news.lex.bg.

Нова номинация можеше да внесе единствено министърът на правосъдието Данаил Кирилов, след като точно преди седмица единадесетимата членове на Прокурорската колегия единодушно издигнаха кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Правосъдният министър обаче няколко пъти заяви, че няма да предложи кандидат, тъй като по думите му това било инициатива на съдебната власт. Според Кирилов кандидатура, излъчена от министъра, щяла да даде основания да бъде атакувана като кандидатура на управляващото политическо мнозинство.

„В исторически план министър на правосъдието никога не е номинирал главен прокурор, не смятам да бъда иноватор“, коментира наскоро Кирилов.

Междувременно кандидатурата на Гешев доведе до протест и контрапротест, по време на предишното заседание на ВСС. Хора с плакати се събраха хора, които настояваха номинацията му да бъде оттеглена, се събраха пред сградата на съвета. Те настояваха не само за отмяна на номинацията, а и срещу Гешев да започне дисциплинарно производство. Имаше и такива, които изразиха подкрепата си той да бъде избран за главен прокурор. Последва декларация на Прокурорската колегия, която видя опит за политическа намеса в процедурата по избор, а след нея и масови становища от прокуратури в страната в защита на Гешев.

„Бях подкрепен от цялата професионална общност – това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая. Аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията, важно е да казваш истината“, коментира днес Гешев.

По думите му в отговор на реплика, че е единствен кандидат и няма да има конкурент в процедурата, Гешев не вижда проблем в това. Той припомни, че по същия начин – без конкуренция се е случил и изборът за главен прокурор на Борис Велчев.

„Само ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мен. Говоря за г-н Велчев. Така че нямам време да коментирам, а имам много робота. Ще коментирам на есен, когато наближи“, каза още Гешев.

Всички Главни прокурори до тук бяха „успешни „затова така избуя престъпността .Без Министър- председател и без министър на вътрешните работи ,какво ще направи Главния Прокурор ,освен добро впечаталение .
На успешните хора всички им пречат ,каквото и желание да имат за работа ,когато срещат яростна съпротива ,само козирозите не се отказват -но техния девиз е -колкото по- трудно ,толкова по -добре.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!