fbpx

Знаете ли коя е родината на шоколада?

www.expert.bg

Вероятно обичате да си похапвате шоколад, но замисляли ли сте се откъде е произлязло вкусното лакомство?

Според материал, публикуван в списание Nature Ecology & Evolution, родината на шоколада е Еквадор. Жителите на тази страна за пръв път са започнали да събират плодовете на какаовото дърво и да ги употребяват преди около 5300 години.

„Жителите на горната част на Амазония са започнали да събират плодовете на дърво, което е близък роднина на какаото от Мексико. Това е станало около 1500 години преди олмеките и ацтеките. По всичко изглежда, че традицията за консумация на какао се е разпространила от юг на север, движейки се от Еквадор по посока Мексико“, заяви Майкъл Блейк от университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

Историята на откриването и разпространението на шоколада, а също така на доматите, картофите и другите „дарове на Новия свят“, отдавна е предмет на спор сред учените генетици, историци и археолози. Няма единство както по повод на родината на първите сортове какаови дървета, така и кога за пръв път индийците са започнали да употребяват неговите плодове в храната.

Например, много историци днес смятат, че първите „версии“ на какаото са открити от индианците мая, което се е случило преди около 3400 години. От друга страна, археолозите са открили потенциални следи, според които древните легендарни олмеки по-рано са оценили качествата на шоколада. Генетичният анализ показва, че дивите роднини на какаовите дървета растат не в Централна Америка, а в Северна Амазония.

Блейк и неговите колеги са разрешили тези спорове, всестранно изучавайки глинените съдове и керамичните черупки, намерени в селищата на древните индианци от културата майо-чинчипе, които са живели в южен Еквадор преди около 5400 години.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!