fbpx

Зимата вече е факт! Синоптиците обявиха в кои 20 области се очакват обилни валежи от сняг и дъжд (карта)

Времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан – от сняг. Валежите ще се усилят, и в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са предимно между минус 3° и 2°. Максималните ще са от 0 – 4° в северозападните до 8 – 12° в югоизточните райони от страната. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик Мартин Славчев в сайта на НИМХ, предаде Блиц.

Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи, предимно от сняг. Привечер на места в Родопския масив количествата ще са значителни. Ще духа умерен югоизточен, по високите и открити части и силен южен вятър. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 1°, на 2000 метра – около минус 4°.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни привечер по Южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 12°. Температурата на морската вода е 14 – 15°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

На 18.11.2018 слънцето ще изгрее в 07:22 часа и ще залезе в 17:01 часа. Продължителност на деня 09:39 часа.

На 18.11.2018 луната ще изгрее в 14:56 часа и ще залезе в 01:48 часа. Осветеност на диска в 0h UT 72 %. Фаза на луната: след първа четвърт преди пълнолуние.

Жълт код заради сняг и дъжд е обявен в по-голямата част от страната за неделя, 18 ноември.

Предупреждението важи за общо 20 области.

В 10 от тях е в сила заради обилен снеговалеж – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София – град. Перник, Кюстендил.

В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см.

В 4 области – Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян, предупреждението е и за дъжд, и за сняг. В тези области ще има значителни валежи от дъжд, а в планините – от сняг. Очакваните количества на валежа са между 15 – 25 л/кв.м.

В още 6 области жълтият код е само заради дъжд. Става въпрос за областите Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В тези райони на страната ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 20-30 л/кв.м.

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

error: Content is protected !!