fbpx

Земята, която Бахрие отказва да замени за… Америка (видео)

Жельо МИХОВ, 24rodopi.com

В царството на тишината, с уникалните хора на Родопите

Срутени къщи. От старите. От една отминала епоха. Строени с камъни, носени от километри. Покривите са с тикли. Но в отломки. Тишина и красота. Под синьото небе, в което дори облаците са в добро настроение.

Повече от век назад пращат тези баири, с накацалите и уморени от времето къщи…

Мъжът говори тихо. Едва доловими са словата му. Трудно може да се определи възрастта му. Пристегнал е колана до предела на възможностите му. Прегърбен, стиска фаса на догаряща цигара. Из устата му излизат думи, които сякаш не желаят да нарушат хармонията на тишината. На няколко пъти прави опит да се усмихне, но лицето отново връща предишното изражение. В него няма емоция. Тя се крие в очите. От онези, дълбоките. В които може да се побере цяла вселена. Сериозен и тих. Много тих.

Тихият оптимист

Казва се Себахатин. Живее в село Яребица. Един от едва няколкото души в разхвърляното по баирите населено място.

Бил е строител. В София. Преди десетилетия. Правил е блокове. От онези големите, които да посрещнат всички амбициозни млади хора от цялата страна, които искат „столично бъдеще”. Строил е за тях. Сега живее в селото на тишината.

„Красиво е тук, но няма кой да живее”, едва се чува гласът му. Ходи пеша до съседното Бойно, за да пазарува. Километри.

„Трябва всичко да се промени”, казва за държавата.

„Господ само знае какво ще се случи”, коментира бъдещето.

„Един ден тук може отново да се напълни с хора”, поразява с оптимизма си. Тихият мъж, от самотните баири, в който доловихме надежда за предстоящето. Утеха за бъдещето. Философията от вековните баири, в които дори лаят на единственото куче е тъжен…

Непреклонната жена

Превита е надве и замахва с мотичката. Малката градинка край изстрадалата с времето къща е заградена с плет. Коловете му са сухи, а между тях се боричкат по безумен начин трънливите и жилави пръчки.

Жената се казва Бахрие. Къщата й е на около 300 метра от тази на Себахатин. Нейният дом, нейното битие, нейното минало, настояще и бъдеще, изстрадано с тази земя, която се опитва да пребори за пореден път.

„Зорлян се живее тук. Краката чупих два пъти. Сея малко картофи, малко лук, но вода няма. Сега кладенецът е пълен, но през лятото ще пресъхне”, споделя Бахрие.

Пенсията й е 200 лева. „Много страшно. Трудно живеем, вода няма”, повтаря 75-годишната родопчанка.

Отгледала е 4 деца. Син и дъщеря има в Америка. Канили са ги заедно със съпруга й да отидат при тях.

„Не искам в Америка”, отсича коравата женица и сяда. Направо върху пръстта. Върху земята, която упорито отказва да напусне. Така, както са го сторили десетки семейства от Яребица веднага след 89-та година.

Мъжът, „изпод земята”

Идва и Халибрям. Поздравява с неприкрита радост. Съпругът на Бахрие е бил 18 години под земята. Миньор в родопските рудници.

„И цял живот сме се мъчили на тютюна”, добавя към разказа за биографията си родопчанинът.

„Защо избягаха хората ли? Знаете защо, всеки знае, няма смисъл да ме питате”, отсича 73-годишният Халибрям.

„Шуреят като дойде от Истанбул и забравя за помпичката за астма. Хвърля я. Аз ако бях в Турция, досега кокали нямаше да ми останат. Тук е чист въздух, красиво, хубаво, ама хора няма”, казва Халибрям.

Лятото нямат вода. Носи им другият син, който живее в Кърджали. С туби.

„Вечер гледам новини. И само се ядосвам”, изрича родопчанинът.

„Зорлян живеем”, намесва се Бахрие и отново сяда на пръстта. Върху земята, която отказва да замени дори с… Америка.

На снимките:

Бахрие и Халибрям-размисли за Америка;
Оптимистът Себахатин;
Отломките от миналото

Когато четат мнозина ще кажат“ стари;изкуфяли не си знаят интереса! Че са стар е ясно ;но тези хора са и мого мъдри. Те знаят че дори в прехвалената Америка ще са дърво без корен; живота ги е научил че камъкът и тежи на мястото;а тяхното място е тук където са костите на дедите и бащите им!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!