fbpx

За 150000 лв. у нас се продава уникален стар Datsun

fakti.bg

Vilner Garage представи един от най-детайлните си проекти, които някога са напускали ателието. Изпълнението на този Datsun 280Z ‘Fairlady Z’е уникално, а неговата история е не по-малко интересна.

„Изкарахме колата буквално от хола на собственика“, казва Атанас Вилнер. Немският ѝ собственик, чието родословно дърво го свързва с Ерих Хартман – Буби, най-успешният ас в историята на въздушните битки. „Наложи се да демонтираме част от дограмата,“ допълва Вилнер.

Колата попада в ръцете на родственика на Буби след пътуване до САЩ, където той се влюбва в автомобила от пръв поглед. Два месеца по-късно, боядисаният в ‘Gold Metallic’ Datsun 280Z, пристига в контейнер в Хамбург, заедно с части от фюзелажа на Messershmitt Bf 109, също свързан с Ерих Хартман. Собственикът така и не издава пълната история на самолетните отломки, но Вилнер се интересува от перфектно запазения ‘Fairlady Z’.

Автомобилът идва в България преди няколко години, за да бъде тотално преработен от Vilner Garage. Преработен и чрез ексклузивната творческа програма на BASF R-M The Code. В нейните рамки Вилнер създава своя собствена боя – ‘Vilner Copper Rose’, която е ползвана за джантите в стил ‘Superlite’, предната решетка, задната бленда, както и за детайли в интериора. Основният цвят на автомобила е ‘Vilner Cobalt Matt Metallic’.

„Няма един недокоснат детайл в този автомобил“, казва Вилнер. „Техническите модификации са изключително премерени, в духа на ‘restomod’, като исках колата да остане и максимално вярна на оригинала.“

Екстериорът

Фаровете и стоповете са с изцяло LED техника, външните огледала са изработени от фрезован алуминий, изпускателната система завършва отстрани, дискретно, точно пред задните колела. Z логата в страничните калници представляват LED мигачи, а двете брони са премахнати.

„Исках максимално чист силует. Постигнахме го с десетки часове работа и изработката на детайли от метал за носа и задната част на колата,“ казва Вилнер.

Интериорът

Феноменален. Абсолютно всичко е облечено с винтидж кожа, с изключение на страничните секции на централния тунел, който е покрит със син филц. Сини са и стелките, с кожени кантове и метални надписи ‘Fairlady Z’. Цвят, който се повтаря и на коланите и тавана, чиято форма едновременно интерпретира десена на седалките и допринася за обезшумяването на салона. Именно на седалките може да забележите металния печат “20 Years Vilner Studio”, който последно бе поставен на проекта Shelby Mustang Super Snake от 2018-та. Следващият автомобил с подобен печат се планира за 2021-ва, така че този 1976 Datsun 280Z ‘Fairlady Z’, е много повече от поредния проект на Viner Garage.

Специално създаденият за проекта ‘Vilner Copper Rose’ може да бъде открит на централното огледало, на табелката на таблото, волана и върху наглед незначителни детайли, като бутона на скоростния лост. Техниката. Колата е реконструирана из основи, всяка износена част е подменена с оригинална или заменена с по-добра. Изпускателната система например с изработена от неръждаема стомана, специално за този автомобил, като колектора е полиран на ръка. Окачването е с пружини Eibach, като колата е спусната с 20 мм.

„Сумата от 75 хил. евро, за която го продаваме, е по-скоро символична, на фона на вложените труд, материали, усилия и креативност“, завършва Вилнер.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!