fbpx

За първи път в света: Датска банка пусна ипотека с отрицателна лихва

Редица банки обмислят да прехвърлят бремето на отрицателните лихвени проценти върху по-заможните си клиенти.

Датската Jyske Bank обаче поема в противоположната посока, пише БАНКЕРЪ.

Тя стана първият ипотечен кредитор в света, отпускащ ипотечни заеми с отрицателни лихви от минус 0.5 процента. Това на практика означава, че банката плаща на бъдещите собственици на жилища, за да я освобождават от наличните средства и при това на падежа на ипотеките те ще върнат по-малко пари отколкото са взели назаем.

Jyske Bank – третата по големина кредитна институция на Дания, започна да предлага на кандидатстващите за кредити десетгодишна сделка с минус 0.5% лихва. Нейният по-голям местен конкурент – Nordea съобщава, че ще пусне 20-годишни кредити с фиксиран нулев лихвен процент и 30-годишна ипотека с 0.5% лихва.

По сделката на Jyske Bank кредиторът пояснява, че длъжниците ще правят месечни погасителни вноски както по обикновените заеми, но оставащото задължение ще се намалява всеки месец с по-голяма от платената сума. С други думи, никой няма да получава пари на ръка, а просто ще се опрощава част от дълга. В действителност обаче кредитополучателите ще платят малко повече, отколкото са взели заради комисионните и таксите за сключване на споразумението.

Своеобразно доказателство колко странна е новата ипотека за клиентите е това, че банковата рубрика „Често задавани въпроси“ се задръсти от коментари и изявления от сорта: „Как е възможно това?“, и с традиционния отговор: „Да, прочели сте го вярно“.

Ипотеката е възможна, защото Дания, подобно на Швеция и Швейцария, свали лихвите на паричните си пазари доста под нулата. А очакваната нова финансова криза може да наложи още по-големи минуси. С новия си кредитен инструмент Jyske Bank може да излезе на пазара и да заеме пари от институционалните инвеститори при минусови лихви и просто да ги прехвърли на клиентите. Отрицателният ефект е, че вложителите няма да получат нищо за депозитите си и могат да понесат загуби, ако лихвите станат отрицателни.

Това вече се случва в Швейцария, където националният банков първенец „Ю Би Ес“ уведоми богатите си клиенти, че въвежда „налог“ от 0.6% годишно върху депозити на сума над 500 хил. евро. В Дания лихвените проценти по спестовните сметки в Jyske Bank – датският еквивалент на британските Halifax или Nationwide – вече са нулеви. И банките там обмислят да последват швейцарския пример с отрицателни лихвени проценти по големите депозити. В момента в Дания основната лихва е минус 0.4% срещу 0% в еврозоната и 0.75% във Великобритания.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!