fbpx

За последните 33 г. в света е имало само шестима най-богати

През 33-те години, в които сп. Forbes изготвя своята класация на най-богатите хора в света, безброй десетцифрени състояния са натрупани и изгубени, тъй като хората умират, раздават парите си или пък се възползват от колебанията на борсите, пише Profit.

реклама

Само шестима души обаче могат да се похвалят с това, че са заемали челното място в класацията. В продължение на 19 години един от тези мъже е Бил Гейтс.

Възходът на Гейтс, макар и стремглав, обаче не се случва внезапно. Той съосновава Microsoft през 1975 г., но оглавява класацията чак 20 г. по-късно.

Когато от Forbes първоначално класират най-богатите хора в света през 1987 г., това съвпада с пика на японския имотен балон (който, след като се спука, сложи край на икономическия бум в Япония). Най-богатият човек в света по това време е японски имотен магнат на име Йошиаки Цуцуми.

Неговият баща Ясуджиру е фермер, който успява да натрупа състояние от недвижими имоти, а след Вторатa световна война използва заеми, за да купува наследствените имоти на изпитващи финансови затруднения японски аристократи.

Неговата майка е любовницата на Ясуджиро. Йошиаки успява да се пребори със своя полубрат за по-голямата част от семейното богатство, което наследява, когато баща му умира през 1964 г. До 1987 г. той успява да създаде цяла имотна империя, включваща железопътна компания, 30 хотела и около 25 голф игрища.

“Той наследява пари, с което получава добро начало, но преодолява обикновените недостатъци на богатството, като се доказва като също толкова сериозен и проницателен като всеки богат човек, натрупал богатството си сам,” пише Forbes в първата си класация за Цуцуми. По това време изданието определя състоянието му на 20 млрд. долара (сумата се равнява на 41.7 млрд. долара днес).

Цуцуми прекарва четири години начело на класацията, но е изместен от първото място през 1991 г., когато акциите на неговата компания Seibu Railway поевтиняват, а от Forbes откриват, че има задължения.

Друг японски имотен магнат на име Тайкичиро Мори става най-богатият човек в света с лично състояние, оценявано на 15 млрд. долара. Тогава той е на 87 г. Университетският преподавател по икономика Мори консултирал баща си (който също както бащата на Цуцуми се превърнал от фермер в имотен инвеститор) по отношение на икономическите тенденции.

Той напуска университета през 1959 г., влиза в строителния бизнес и започва да строи офис сгради в Токио. Мори има 65 офис сгради, когато от Forbes определят богатството му като най-голямото в света.

Мори запазва челната позиция в продължение на две години, до смъртта му през 1993 г. През същата година Цуцуми си връща първото място, след като акциите на неговата железопътна компания Seibu възстановяват цената си.

Вторият му престой на върха на класацията обаче е краткотраен – едва две години, като това се дължи на спукването на един балон (японския имотен), което го изпраща на трето място и надуването на друг балон (дотком балона в САЩ), което изтласква нагоре единият от съоснователите на Microsoft. (След счетоводен скандал и последвало преструктуриране на бизнеса Цуцуми изпада напълно от класацията на милиардерите през 2007 г.)

Гейтс става най-богатият човек в света през 1995 г. По това време цената на акциите на Microsoft скача заедно с пазарната оценка на компаниите от технологичния сектор като цяло. Състоянието му възлиза на 12.9 млрд. долара (или 20.1 млрд. долара в днешни пари) и продължава да нараства значително в следващите четири години.

През 1999 г., близо до пика на интернет бума, състоянието на Бил Гейтс достига 90 млрд. долара (или 128 млрд. долара в днешни пари).

Въпреки спукването на дотком балона и продължаващото антимонополно дело срещу Microsoft (компанията постига извънсъдебно споразумение през 2001 г.), Гейтс запазва титлата най-богат човек в света в продължение на 13 поредни години.

През 2008 г. той пада до третото място в класацията, въпреки че състоянието му нараства с 2 млрд. долара, в сравнение с предходната година. Акциите на Microsoft поевтиняват с 15%, след като компанията опитва враждебно придобиване на своя конкурент Yahoo, което се проваля. Междувременно акциите на компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway поскъпват с 18%.

Това е единствената година, в която Бъфет оглавява класацията на най-богатите хора в света. На фона на подарените акции за 1.8 млрд. долара през 2008 г. на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и финансовата криза, която обезцени акциите на Berkshire с 50%, времето на Бъфет начело на класацията приключи през 2009 г.

Така Гейтс отново заема челното място, след като акциите на неговата Microsoft поевтиняват “само” с 45%. Сериозна причина за това, че Гейтс си връща първото място е, че по това време той вече е продал по-голяма част от дела си в Microsoft и е направил най-различни други инвестиции.

През 2010 г. мексиканският магнат Карлос Слим Хелу изпреварва Гейтс, след като състоянието му скача с 18.5 млрд. долара за една година (увеличението при Гейтс е 13 млрд. долара) благодарение на поскъпналите акции на неговия мобилен оператор America Movil.

Слим е син на ливански имигрант, който превръща един магазин в Мексико сити в цяла империя от компании и недвижими имоти. Най-големият успех на Слим идва с приватизацията на мексиканската телекомуникационна компания Telmex в края на 90-те години.

Освен America Movil, Слим притежава още доста неща – от мексикански минни компании до най-големия дял в New York Times.

След като в продължение на четири години Слим доминира на върха на класацията, Гейтс успява да се върне през 2014 г. и от тогава остава най-богатият в света. Той продължава да затвърждава челното си място и през 2016 г., след като състоянието на Слим намаля с най-много сред всички милиардери.

Акциите на America Movil поевтиняха с близо 42%, а състоянието му падна с 27.1 млрд. долара.

През 2017 г. Бил Гейтс за последно оглави класацията с лично състояние, оценявано на 86 млрд. долара. Челната тройка тогава бе оформена от Уорън Бъфет (75.6 млрд. долара) и Джеф Безос (72.8 млрд. долара).

През 2018 г. Гейтс бе изместен от първото място от основателя на Amazon Джеф Безос, който стана едва шестият човек, оглавявал класацията в цялата й история. Освен че зае първото място, Безос стана и първия човек, който го прави с лично състояние от над 100 млрд. долара (112 млрд. долара.).

Гейтс и Бъфет бяха класирани на второ и трето място с 90 и 84 млрд. долара, респективно.

В тазгодишната класация Безос продължава да увеличава богатството си, което достига 131 млрд. долара и отново му отрежда първото място. Гейтс и Бъфет за втора поредна година са втори и трети с 96.5 млрд. долара и 82.5 млрд. долара, респективно.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!