fbpx

За отделянето на Косово намекна главният мюфтия на излизане от МС

news.bg

България има възможността да се случи същото, което е в съседните страни – Сърбия и Косово. Това заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи след излизане от срещата при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Всички работят за поддържане на мира, стана ясно от думите му.

Относно информацията, че Главно мюфтийство печели над 30 млн. лева годишно от над 4 700 имота, Хаджи отказа да коментира приходите от имоти. Причината – той не се занимава със счетоводни въпроси.

Патриарх Неофит излезе от срещата минути по-късно.

„Разговорът беше полезен за всички, които го очакват днес“. Това заяви Негово Светейшество българският патриарх Неофит след срещата с премиера Бойко Борисов и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Нека бъдем с отворени отношения, призова той и благодари на премиера за отношенията му към вероизповеданията в България.

И патриарх Неофит, и мелнишкият епископ Герасим отказаха да коментират дали нещо заплашва мира в страната.

Винаги сме работили ползотворно с правителството и каквито и да било технически моменти или въпроси, свързани с реализирането на новоприетия Закон за вероизповеданията могат да бъдат изчистени в комисиите, каза епископ Герасим.

Очакваме и бъдещи проекти – реставрацията на храм-паметник „Св. Александър Невски“, Зографският манастир също има нужда от помощ. Правителството се отнася еднакво добре към всички вероизповедания без да разделя никого. Ние имаме специфични проблеми, обяви епископ Герасим.

Нашите братя, които изповядват ислям, имат особени административни и други проблеми.

И ние сме имали, но нашата Църква успя в последните години да ги изчисти. Трябва да се започне отначало, за да може да се реализира така добре замисления нов проект в Закона за вероизповеданията – да се финансират вероизповеданията с текущи разходи да се поемат възнагражденията на свещенослужителите от държавата и да се изключи възможността те да получават пари от чужбина, стана ясно от думите на епископ Герасим.

От пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е благодарил за присъствието на двамата религиозни водачи.

Според Борисов на проведените до този момент срещи много ясно е заявено, че целта на промените в Закона за вероизповеданията е да получават финансиране от българската държава, а не от други държави.

По думите му по този начин: „няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ“.

„Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност“, заяви Борисов.

Според пресслужбата на МС премиерът се обърнал към патриарх Неофит с молбата да успокои хората, че „думата сделка в случая няма нищо общо“.

Припомняме, след приемането на промените в Закона за вероизповеданията на първо четене от БПЦ нямаше реакция. Коментарите бяха от обществото.

„Много пъти сме го правили – владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата“, каза още премиерът Борисов.

Според него срещата днес в Министерски съвет е била, за да сме спокойни за етнически мир и толерантност: „Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим“, обясни министър-председателят пред духовните водачи, информираха от МС.

Малко преди 10 часа тази сутрин българският патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи пристигнаха на среща в сградата на Министерския съвет с премиера Бойко Борисов.

Патриарх Неофит пристигна пръв с кола марка BMW, модел 740. Същият автомобил се използваше и от предишния патриарх Максим.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи пристигна с черна луксозна S-класа (Mercedes S350).

Поводът за разговора е общественият спор за решението да се опростят 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство с приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията.

Промените бяха подкрепени от депутатите от ГЕРБ и ДПС, което стана повод опозицията да заподозре сделка между двете политически сили.

*Припомняме, че след като години наред Косово бе юридически автономна област в състава на Република Сърбия, на 17 февруари 2008 година обяви независимост, която и до този момент остава непризната от редица държави. Исторически областта е свързана с националната парадигма на Сърбия, но фактически след изтеглянето през 18-ти век на православните християни, там започва да преобладава албанско и мюсюлманско население.

Само за една вечер батальона се сглобява и се изчистват всички проблеми.

Май ни липсва Бай Тошо,а? Сега без него се стегнете, за да победим сами. И да махнем скапаняците-бодигард , физкултурник, скочубра до скочубра и цялата алчна, нечовешка , крадлива измет.

Тоя да не заплашва ?! Я по-спокойно, не знаел за милионите ! Тарикат .

Чии наемни въоръжени качулки по заповед на коя щука изгониха хората от Босна и какво ли още не -опасни действия -а не опасни приказки-май нивото е опасно ниско ?????

Когато Премиер крие истината – следва чужди интереси и това го разбирам някак си . НО КОГАТО БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ КРИЕ ИСТИНАТА – Е ТЕ ТОВА НЕ ГО РАЗБИРАМ ! Какво значи ,,да получават пари от чужбина“ ? Защо този така наречен наш патриарх не каже че това са пари от ТИРЦИЯ които мюфтийството е получавало за да се проповядват по места в Родопите радикален ислям може би ! Сега мюфтията ще.получи пари а т държавата ни, ще каже – край повече няма да го правим , нашите тикви ще му повярват и в крайна сметка дори ще дават пари на духовниците му всеки месец ! В крайна сметка те няма да изпълнят заръката и още по ожесточено ще набиват религиозни догми над бедното население в Родопите. Този модел бе и при циганите – И НЕ СРАБОТИ ! Патриарх на България обаче е свято име. Явно този който имаме е просто един самозабравил се …..

Феса се опитва да ни плаши май.Ми хайде да се почваме ,поне ще се поизчисти държавата.

Що не си продадете колите, а и защо Доган не ви помогне.

7 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!