fbpx

За двоен стандарт при храните – поне 10 млн. евро глоба

clubz.bg

Комисия в Европарламента гласува пакета. Може да мине и в пленарна зала

Комисията по вътрешен пазар в Европарламента гласува днес гласува промени в потребителския пакет, предвиждащи сурови глоби за производителите в случай на установяване на двоен стандарт при храните, предназначени за различни страни.

Наказанието ще е най-малко 10 милиона евро.

Новината съобщи евродепутатът социалист Момчил Неков. Промените са гласувани само час преди друга комисия – тази по петициите, да изслуша по същия проблем омбудсмана Мая Манолова.

„Наказанието е или 10 милиона евро, или 4 на сто от годишния оборот на компанията. Налага се по-високата глоба“, обясни Неков.

Парите ще остават в компенсационния фонд в съответната държава членка. Тя може да ги използва за защита на интересите на потребителите или на засегнати организации.

Това е законодателно предложение, което дава началото на законодателен процес, допълни Момчил Неков. Има два варианта – или то да мине на триалог с Еврокомисията и Съвета на ЕС, след което да бъде гласувано в пленарна зала, или направо да бъде одобрено в парламента до края на мандата му, изтичащ наесен.

Неков изтъкна няколко неща, които според него ще бъдат най-ваните резултати в сучай, че законодателните промени бъдат одобрени.

• 1. Компаниите нарушители влизат в черен списък с нелоялни търговски практики, който ще бъде въведен.

• 2. Ще бъде задействан санкционен режим.

• 3. Като говорим за бебешки храни, в този случай няма да има разлики. Защото тук няма да важат оправдания за регионални специфики. Няма как да установим „регионалните вкусове“ на 4-месечни бебета.

Предложението за глобите е на Еврокомисията след призив на евродепутати. Самият Момчил Неков е докладчик за двойния стандарт при храните.

„Съвпадението е отлично И искам да ви кажа, че заслуга за това предложение има и тази петиция, която евродепутатите изслушаха преди малко“, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!