fbpx

За да няма бърнаут: Трябва да ограничим извънредния и нощния труд

Синдромът на професионалното изчерпване, по-известен като прегаряне или бърнаут, в крайна сметка няма да бъде включен от Световната здравна организация в списъка на заболяванията.

Все повече хора у нас се чувстват на ръба на силите си, недоволни от работата си, заплатата и колегите си. Когато всичко това се натрупа, то може да доведе до психически и физически проблеми, стана ясно от дискусия в студиото на България Он Ер.

„Човек преминава силите си и има трудна концентрация, започват здравословни проблеми. Доста е опасно, когато се премине границата. Основното е какви са превантивните мерки. Струва си инвестицията в превенция“, обясни психологът доц. Антоанета Бакрачева.

„Бърнаутът не е болест, но води до поредица от болести. За да не допуснем изтощение и прегравяне, просто трябва да ограничим нощния и извънреден труд. Хората не искат да полагат извънреден труд, искат нормално заплащане. Извънредният труд води до прегряване. Българските компании не може да изтощават хората докрай“, коментира пък Ваня Григорова от КТ „Подкерпа“.

По думите ѝ много дълго време сме подценявали резултатите, които ще видим след десетилетия. Само по-стабилните компании можели да предвидят, че изключителното изтощаване на работниците ще доведе до намаляване на печалбите, смята тя.

Доц. Бакрачева се съгласи с тезата на Ваня Григорова за извънредния труд и добави още редица фактори, които може да доведат до бърнаут.

Човек става раздразнителен, по-трудно комуникира. Близките му са тези, които първи усещат прегарянето. А недоспиването, главоболието и болките във врата са част от симптомите, придружаващи бърнаута.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Полицай не послуша дъщеря си в „Стани богат“ и спечели много пари

Кадри: бТВ Никола Христов, който 28 години е бил инструктор по стрелба в МВР, показа самообладание, качества и знания в „Стани богат“ тази вечер. При един от въпросите обаче той бе сериозно разколебан, но в крайна сметка взе вярното решение и си тръгна с чек за 10 000 лева от …

Блиц Новини
Графа: Работохолик съм, но вече се пазя

Кадри Нова ТВ Вече доста години Влади Ампов – Графа е на върха със своето творчество и не само. Благодарение на него много млади таланти откриха попрището си в музиката. Неговият път както феновете му знаят започва от ранна детска възраст и както сподели издържа се сам от тийнейджърските си …

Блиц Новини
Ники Кънчев открива сезона на „Кой да знае?“

Кадри БТВ Тази вечер е старта на забавното куизно шоу „Кой да знае?“. С появата си в ефир бързо придоби популярност сред зрителите и сега се очаква с нетърпение. Гостите тази вечер са освен най-известната майка на мамино синче №1 – Катето Евро и господин „Стани богат“ Ники Кънчев. Двамата …

error: Content is protected !!