fbpx

За всяка болка – извор! Коя минерална вода в България какво лекува

pochivka.blitz.bg

Снимка: Спортен комплекс Силвър Сити, София

Различни проучвания показват, че България влиза в тройката на най-богатите откъм минерална вода територии в света. Някои от местата са наистина уникални.

Дали имаме проблем с метаболизма и затлъстяването, дали имаме кожни проблеми, или проблеми на опорно-двигателната система като лоши счупвания или дископатия, или пък имаме проблеми със сърцето или пък с нервите – всичко тези заболявания могат да бъдат положително повлияни от минералните води в нашата страна, само трябва да знаем при кой проблем къде да отидем.

Водите в Банкя са подходящи за лечение на сърдечно-съдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

Велинград e пpoфилиpaн зa лeчeниe нa бeлoдpoбни и cтaвни зaбoлявaния, нa нeвpoлoгични и гинeĸoлoгични пpoблeми (в тoвa чиcлo и cтepилитeт), нa бъбpeчни, чepнoдpoбни, cтoмaшнo-чpeвни и мнoгo дpyги зaбoлявaния. Всъщност водите във Велинград съчетават качествата на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

Курортът Девин се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

В Павел баня се лекуват заболявания на периферната нервна система – вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначно-мозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоатроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания – посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания; други заболявания – кариеси, гингивити и прочие.

Сандански е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания. Минералните извори са 6 на брой и са богати на флуор, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви съставки.

Хисаря е популярен СПА курорт, където е поставено началото на балнео-лечението в България. Там има 22 минерални извора, 16 от които са естествени. Минералната вода в Хисаря е слабо-минерализирана и е подходяща и за ползване като трапезна вода. Подходяща е при заболявания на стомашно-чревният тракт, при камъни в бъбреците или жлъчката, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и при гинекологични проблеми.

В Сапарева баня се лeĸyвaт зaбoлявaния нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт, нa пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa и гpъбнaчния cтълб, пocттpaвмaтични cъcтoяния, opтoпeдични, дeгeнepaтивнo-cтaвни, ĸoжни и гинeĸoлoгични зaбoлявaния.

В Нареченски бани водите съдържат радон. Той спомага за подобряването на сърдечната дейност, разширяването на съдовете, както и за понижаването или нормализирането на кръвното лягане. Има положително влияние и при обменните процеси в клетките и деленето им, както и при наличието на лимфен застой. Радонът има силен ефект при проблеми с половите жлези, както и с щитовидната. Подпомага въглехидратната обмяна, а по този начин нивата на захарта в кръвта се нормализират. Това означава, че минералната вода в Наречен е подходяща също така за лекуване на диабет,

Благодаря за информацията, важна за всеки човек с проблеми.

Добавете ВЪРШЕЦ !Единствен в Северозападна България, лекуващ широк кръг заболявания.

Добавете и Стрелча,малко курортно градче с минерална баня и басейн и прекрасна природа….

Вършец минерални извори , лекуващи различни заболявания.Балнео лечение, посещаваме редовно и се чувстваме добре.

Овча могила
Свищовска община
Лекува опорно двигателния апарат
Кожни заболяванияВече целогодишен курорт Лично съм доволна

За мен Карловските минерални води – тези в гр.Баня са най добрите за болести на опорно – двигателния апарат !

Вършец ! Само четири минерални извора в цял свят имат същият състав ! Преди години отвяваше Велинград а Банкя да не говорим ! Сега има доста СПА хотели но явно някой разбирач е решил да го отпише !

Добавете Меричлери, община Димитровград, дано се сетят да го възстановят

А защо забравяте Огняново ?

Хасковски Минерални Бани.
Долно Ботевски мина. Бани.

препоръчвам Вонеща вода – много добри условия и персонал

А Хасковските минерални бани ?

Ovcha kupel,Tzentralna bania i Pancharevo sachto sa lekoviti

Има още много лековита вода , но за съжалени се пилее например Баница Врачанско изключително лековита за ставни заболявания преди години имах щастие да се възползвам от нея и то с изключителен резултат, но баната работи само 1 месец тогава, жалко много жалко…

Тук трябва да намери място и Брацигово

Торфената кал и минералната вода в гр. Баня, Карловски Минерални бани са най – добрите за лечение и профилактика за костно ставни заболявания. Вече 7 години подред ходим и сме много доволни.

Добавете : Белчински минерални бани, Костенец,бСестримо . . .

Съществуват минерални извори, който са позабравени от инвеститорите и рекламата. Намират се в област Сливен, Мартенските и Сливенските минерални бани.

Кортенските минерални бани

Определено е много добре. Посещавам ги редовно , и има голям ефект . Препоръчвм горещо !

Тузлата до Балчик, Поморие-също.

33 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!