fbpx

Защо 40-годишнината не се празнува?

toppresa.bg

Всеки от нас знае, че 40-тата годишнина не трябва да се празнува. Причините за това идват от древността и са свързани с народните вярвания.

Повечето хора дори днес са убедени, че ако отпразнуват годишнината си, ще им се случи нещо много лошо. Освен за тях реална опасност грози и близките им. Суеверието е отказало милиони от празненството.

Значението на числото 40, което то носи в различните култури, обуславя пропускането на 40-тия юбилей. Моисей е водел евреите из пустинята именно 40 години, а преди това и потопът, посочен в Светото писание, е продължил също толкова дълго.

Поверията относно раждането и смъртта също се свързват с числото 40. Когато се роди бебе, то не трябва да се показва пред чужди очи 40 дни. На 40-тия ден след смъртта пък за мъртвия се прави помен.

На 40-тия юбилей смъртта се навърта наблизо и не трябва да се привлича. А светлината на свещичките и веселбата би сторила именно това.

В Русия поверието гласи: Отпразнуваш ли 40, няма да доживееш 50. Там недолюбват особено и 9-тото число и родителите често пропускат този рожден ден на децата си.

В Източна и Средна Азия числото 4 се смята за фатално. То е еквивалент на числото 13 в западната култура. В болниците в Азия в адресите и болниците при номерацията на стаите числото 4 и 40 често бива пропускана.

Символизъм може да се открие дори в таро картите. На тях смъртта се обозначава с буквата М. В ервейската азбука мем отговаря на числото 40.

Съвременната наука също има своето мнение що се отнася до 40-тата годишнина. На тази възраст настъпват промени в съзнанието. Именно за това в миналото се е препоръчвало избягването на празника, за да върви по-гладко пътят на човек.

Наскоро пък стана ясно, че развитието на човешкия мозък завършва именно на 40, а не както се смяташе до скоро – в детството. Формирането на префронталната кора завършва именно в този период. Това означава, че дотогава можем да придобиваме знания, които да използваме до края на живота си.

В същото време в миналото продължителността на живота е била по-кратка и 40 години са били една наистина напреднала възраст. Тялото започвало да старее, болестите зачестявали, а организмът все по-трудно се справял. Празнуването на годишнината се считало за приканване на приближаващата старост.

Някои пък са на мнение, че на 40-тия рожден ден ангелът хранител ни напуска и ни оставя сами да се справяме. В миналото пък се е приемало, че преломната възраст е само за мъжете, докато дамите трябва да се отрекат от празнуването на 53-тия рожден ден. Днес за всички суеверието забранява 40-тото отбелязване на празника.

По-суеверните не смеят да предизвикват съдбата и са категорични, че и без това има прекалено много поводи за празнуване, за да рискуват с купон за 40-тата годишнина. Някои намират вратички, а други не обръщат внимание на подобни вярвания.

Психолозите обаче са категорични – ако у вас има дори грам съмнение, то по-добре пропуснете празника.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!