fbpx

Защо се преселих в България: Шестима германци разказват за избора си

източник: DW

Всички те са предпочели България пред Германия: в най-новия епизод на много популярното си предаване „Сбогом, Германия“ телевизионният канал VOX ни среща с шестима германци, преселили се в България. „Дойче веле“ предава това, което те разказват:

Къща в България
Германската пенсионерка Анете Брич напуснала родния си Бад Рапенау, подгонена от финансова принуда. „Реших да се преселя в България, след като получих съобщението, че ще взимам пенсия в размер на 550 евро. За мен това беше истински шок“, разказва тя в предаването и обяснява, че само наемът и режийните разноски възлизали на 550 евро. Пари за храна и други лични разходи изобщо не ѝ оставали. За капак на всичко от социалната служба ѝ обяснили, че жилището от 50 кв.м., което обитавала към момента, било прекалено голямо за един човек и затова поискали от нея да го напусне. „Бях обзета от истински гняв“, спомня си Анете, която е майка на четири деца и има търговско образование. Именно тогава жената започнала да проучва възможностите за изселване.

„Искам да остана тук завинаги“
Анете избрала България поради следните причини: „Страната е в ЕС, там се изповядва християнската вяра, а и не е толкова далеч, което означава, че децата ми биха могли да ме посещават“. Без да знае и дума български, 63-годишната Анете си стегнала багажа и заминала за една страна, която дотогава изобщо не познавала. Днес пенсионерката живее в Балчик и изобщо не съжалява, че е взела това решение: „Синьо небе и прекрасен климат – просто да се влюбиш“, казва жената. Дори езиковата бариера вече не я притеснява – Анете е научила по-важните думи и изрази, а и много българи владеят немски и с удоволствие ѝ помагат.

По-нататък жената разказва, че в България може да си позволи обяд в ресторант или пък чаша вино – все удоволствия, които в Германия изобщо не биха били възможни с нейния доход. Но Анете вижда не само хубавите страни на живота в България – споделя например, че българите често нямат добро отношение към животните. Жената разказва, че е прибрала едно бездомно куче от приют, което извежда на разходки по няколко пъти на ден. „Така кучето на практика се грижи за моето здраве“, разказва пенсионерката пред репортерите на VOX. Техните камери улавят и някои безутешни гледки на запуснати панелни блокове в околностите на Варна, мръсотия по улиците, разбити пътища. Въпреки това Анете е категорична: „Това е моят нов дом, искам да остана тук завинаги“.

Историята на Анете разказва и списание „Бунте“. По повод дискусията за бедността на старини в Германия изданието цитира изследване на фондация „Бертелсман“, в което се съдържа прогнозата, че делът на жените, които ще са принудени да живеят от социални помощи в пенсионна възраст, през 2036 година ще достигне 27,8%. Днес този дял възлиза на 16,2%.

„Тук е просто невероятно“
Предаването на VOX ни среща и с други германски преселници, които обаче, за разлика от Анете, са предпочели България пред Германия не заради застрашаващата ги бедност. Един от тях е Томас, който отскоро притежава бар на „Златни пясъци“. Германецът разказва, че бизнесът му се развива много добре, все повече германски туристи посещават заведението му. По неговите думи, заради новите забрани и високите цени в курортите на остров Майорка любителите на плажните партита постепенно се насочват към българското Черноморие. Натам се преориентират и някои от „звездите“ на плажните купони – например изгоненият от Майорка Ике Хюфтголд. Новата му песен „Буле Аларм – да отидем в България“ е един вид обяснение в любов към новата му родина България. „Тук е просто невероятно“, казва той с възторг след първата си изява на „Златни пясъци“. Ике се готви да се установи трайно в България, а камерите на VOX го показват как прави огледи на нови апартаменти край „Златни пясъци“. Накрая се спира на жилище с площ 150 квадратни метра и с изглед към морето, наемът за което възлиза на 400 евро месечно. За сходен апартамент на Майорка германецът би платил пет пъти по-висока цена, обясняват репортерите на VOX.

Предаването на германския тв-канал ни среща и с Бен Юнг, жена му Лена и сина ѝ Райън. В търсене на „пречистващ“ начин на живот тримата се заселили в едно българско село, далеч от всякаква цивилизация, в къща без отопление и течаща вода. Не са сигурни дали ще останат завинаги в България или ще потеглят към някое ново приключение в съвсем друга част на света. Засега обаче се чувстват отлично в България. Само Райън би предпочел да се върне в Германия – най-вече заради приятелите. Момчето вече има конкретен план: след като завърши средното си образование в България, иска да следва ветеринарна медицина.

Как не споменавате ,че и германците са канибали!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!