fbpx

Защо не е нужно да спите 8 часа – лекарите откриха идеалния режим на сън

Едва ли има човек, който не осъзнава колко е важен съня. Без да си почине за дълъг период от време тялото ни започва да ни предава, а ако това продължи, може и да умрем. Още от най-ранна детска възраст ни учат, че трябва да спим поне 8 часа на ден, за да може организмът ни да се възстанови и да сме работоспособни на другия ден.

Дейвид Кеннингтън от Австралийската фондация за здравословно състояние на съня обаче вярва, че това не е така. Според учения обичайните норми днешно време за нощната почивка на тялото не отговарят на нуждите му.

Така например ако започнете да климате в офиса в разгара на работния ден, няма нищо лошо в това. Експертите казват, че самото човешко тяло регулира времето и продължителността на съня, в зависимост от неговите нужди. И идеята, че е необходимо да се спи по осем часа на ден вече е загубила своята значимост, допълва Кеннингтън.

Ученият изтъква, че първоначалната идея за правото на осемчасов сън е една от точките на програмата на английския социален реформатор Робърт Оуен. Тя гласи осем часа труд, осем часа възстановяване, осем часа сън.

До началото на 19-ти век хората спят през нощта в продължение на три до четири часа, след което остават будни за няколко часа, а после подремват. През деня можело да се случи да заспиват на няколко пъти. И това е нормално за нашето тяло.

Ученият смята, че дневният режим, който съществува в страните от Южна Европа, когато населението е потънало в дрямка по време на сиестата, е много по-подходящ за нуждите на тялото. Освен това той настоява да не се обвиняват Милениали или т. нар. поколение Y в мързел.

Младежите имат свободен график. Самите те контролират времето си. Затова успяват да излизат, да се забавляват, да спят и в същото време да се окажат по-продуктивни от по-старото поколение.

Освен това повечето пенсионери забелязват, че започват да се събуждат по-често, с напредване на възрастта. Мнозина от тях мислят, че това е погрешно, но всъщност те се връщат към биологичния си часовник, твърди още Канингтън./zdrave.to.

Да ходи да учи още малко, това , което знае не е достатъчно!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!