fbpx

Защо на изборите в Испания спечелиха социалистите? Ето обяснението на Педро Санчес

Премиерът на социалистическото правителство на Испания Педро Санчес обяви победата на своята партия на предсрочните парламентарни избори, предаде Франс прес. Социалистическата партия спечели изборите и заедно с тях и бъдещето, а миналото загуби, заяви Санчес, който се обърна към привърженици, без вратовръзка, с навити ръкави на бялата риза, от балкона на централата на ИСРП (Испанската социалистическа работническа партия) в Мадрид, предава БТА.

Испанският премиер Педро Санчес изглежда ще запази властта, след като неговите социалисти преодоляха историческо предизвикателство от крайната десница на изборите вчера – резултат, който по думите му повдига духа на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Социалистите успяха да увеличат броя на депутатските си места на едни от най-оспорваните избори в Испания от десетилетия, белязани от възход на крайнодясната партия Вокс. Нейната ултранационалистка кампания съвпадаше с политически тенденции из цяла Европа, където традиционните партии отстъпиха пред антиимигрантски и евроскептични сили, посочва агенцията.

Но възхода на Вокс същевременно разцепи крайнодесния вот, като още повече фрагментира испанския политически пейзаж и направи услуга на социалистите, които постигнаха почти 50-процентно увеличение на депутатските си места.

Социалистите спечелиха изборите, заяви Санчес, широко усмихнат, пред ликуващите си привърженици в централата на партията в Мадрид. Отвън стотици празнуваха, скандирайки „Да живее Испания“ и „Да живее социализмът“.

Социалната демокрация има велико бъдеще, защото има велико настояще и Испания е пример за това. Ние ще сформираме проевропейско правителнство, за да засилим, а не да отслабваме Европа, добави той.

Резултатът вероятно ще означава облекчение за привържениците на по-нататъшната интеграция на ЕС в навечерието на изборите за Европейски парламент, след опасенията, че Вокс може да се сдобие с роля във властта в Испания. Вокс спечели 1 от 10 гласа и 24 места и стана първата крайнодясна партия, която получава значително присъствие в парламента, откакто страната се върна към демокрацията в края на 70-те, но не получи ролята на „кингмейкър“ (балансьор на властта), към която се стремеше, подчертава Ройтерс.

Крайнолявата партия „Подемос“ веднага предложи да започне коалиционни преговори със Санчес, макар че двете партии заедно не разполагат с мнозинство. „Сформирането на такава коалиция ще отнеме време и аз моля за вашето търпение“, обърна се лидерът на партията Пабло Иглесиас към своите привърженици в Мадрид. На социалистите и Подемос общо вероятно няма да достигнат около 11 места за парламентарно мнозинство, а за запълването на празнината ще трябва Санчес да разчита също на баските националисти и на други малки партии. До ранните часове на днешния ден още не беше ясно дали ще има нужда и от подкрепата на сепаратистките депутати от Каталуния.

Санчес е в добра позиция, смята Пабло Симон, професор по политически науки в мадридския университет Карлос Трети, но според него сделката за правителството ще бъде сложна и със сигурност няма да бъде постигната преди изборите за ЕП в края на май.

Санчес ще има две опции за сформиране на коалиция. Ако иска да управлява с Подемос, почти пълните предварителни резултати показаха, че ще му е нужно един каталунски сепаратистки депутат да се въздържи, но резултатите на конкурентите за някои места са твърде близки и картината тепърва все още може да се промени, когато резултатите бъдат финализирани през първите две седмици на май.

Ако се окаже, че няма нужда Санчес да разчита на каталунските сепаратисти, които свалиха неговото правителство на малцинството, той може да разполага с по-голяма полтическа свобода да се справи с каталунското движение за независимост. Като алтернативен вариант той може да се обърне към десноцентристката Сиудаданос. Заедно социалистите и Гражданите биха имали категорично мнозинство. Макар че Санчес и лидерът на Сиудаданос Алберт Ривера имат рязко различаващи се възгледи относно Каталуния, а и двамата изключваха сключването на алианс по време на предизборната кампания, упорито се говори, че двойката все пак може да се спогоди. Все пак снощи Ривера побърза да обяви, че ще бъде водач на опозицията срещу социалистите.

Най-големият губещ на изборите стана консервативната Народната партия, която загуби повече от половината си места в долната камара – Конгреса на депутатите, и също така отстъпи контрола над Сената на социалистите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!