fbpx

Защо и как да предпазите автомобила си от горещината

Как да „спасим“ колата си от топлината – вероятно темата не е толкова належаща, тъй като повечето съвременни автомобили не се боят от типична европейска горещина. Но има някои дребни неща, поради които е по-добре да се избегне прегряването на автомобила като цяло.

След като разберете как да предпазите колата от топлината, можете да си изработите определени летни правила, към които не е трудно да се придържате „автоматично“. Но първо нека видим с какво е опасна горещината за колата – а температурата в затворените обеми на автомобила, например в салона, през лятото може да достигне 60 – 70 градуса.

– пластмасовите части от салона и неметалните детайли под капака са разчетени за високи температури, но в такива условия материалите все пак остаряват по-бързо: постепенно, но сигурно избледняват цветовете, пластмасата и изолацията стават чупливи, разваля се покритието на таблото и др. Този факт е важен, ако ще използвате колата много, много години.

– От изключителна топлина често страда нестандартното оборудване: тунинг детйлите, кожата около таблото, поставките на високоговорителите.

– Някои видове багаж представляват истинска опасност в горещината. Прегрялите в затворена кола бутилки с газирани напитки може просто да експлодират – както и запалките или спрейове. Стопяват се, деформират се пластмасовите аксесоари, чинии, кутии, корпусът на аудиоапаратурата, „потичат“ батерии.

 

Какво трябва да бъде направено?

– Най-простото нещо е да не оставяте колата на слънце. Парниковия ефект в остъкления салон повишава температурата с десетки градуси. По-добре е да изминете от колата, паркирана на сянка, още стотина метра до целта си, отколкото след като се върнете температурата в салона да е като в сауна. Когато паркирате за дълго време вземете предвид, че сянката се движи със слънцето.

– В оставената в горещината машина оставяйте прозорците отворени, за предпочитане – от противоположните страни, така че да се получава течение. Това е много ефективен начин.

– Използвайте всякакъв вид неща, с които да покриете прозорците, предотвратявайки навлизането на слънчева светлина в салона и възникването на парников ефект. В най-лошия случай, дори и вестници, натиснати към отварящите се стъкла или противослънчеви козирки, ще свършат работа.

– За предпазване от слънце, използвайте покривалото на колата. Платът трябва да е лек и, ако е възможно – дишащ. Покривалото не трябва да е влажно.

– Най-уязвимите места в салона – като таблото, закривайте от слънцето „персонално“, може и с импровизирани средства: вестници, кърпички и др.

– Ако в багажника на седана, който е стоял в топлината в продължение на няколко часа, са оставени газирани напитки, е необходимо да отворите капака бавно, като го задържате в полуотворено състояние за няколко секунди.

– За летния период или когато паркирате на горещина, добре е да внимавате за уязвимите към топлината вещи в салона и багажника, аптечката за първа помощ с лекарства, пластмасови играчки, запалки и др. /auto.blitz.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!