fbpx

Защо е полезно да хапваме кисело зеле

www.expert.bg

През зимните месеци киселото зеле редовно присъства на българската трапеза. Добрата новина е, че освен вкусно, то е и доста полезно.

Тази ферментирала храна е нискокалорична и е богата на витамини, минерали и микроелементи. В 100 грама се съдържат само 19 калории.

Киселото зеле има витамини А, В, С, К, U, също така и калий, цинк, желязо и ред други макро и микроелементи, като това го превръща в профилактично средство срещу много простудни заболявания.

Установено е, че киселото зеле подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Поради съдържанието на витамин В6 отлично се справя с разграждането на бeлтъчините, поради което киселото зеле е изключително подходящо за месни блюда.

Киселото зеле понижава също така нивото на холестерола в организма.

Не толкова известен е фактът, че то може да се използва и в козметиката, например за маски за лице против акне и други кожни проблеми.

Все пак трябва да се отбележи, че не всички могат да си позволяват кисело зеле в големи количества. Хората, които страдат от киселини и гастрид, трябва да ограничават консумацията му. То е противопоказано и при язва на стомаха, болести на бъбреците, черния дроб и панкреаса.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!